StoryEditorOCM
KnjigeZahuktale se pripreme

Međunarodni festival suvremene književnosti: šibenske ŠKURE traže nove vesne parun, brešane, arsene, bjažiće...

Piše Marija Lončar
11. kolovoza 2021. - 14:35

Šibenske književne ure (ŠKURE), međunarodni festival suvremene književnosti koji će se prvi put održati od 9. do 11. rujna, u svoj prateći program uključit će i lokalne, šibenske pisce. Priliku da svoja literarna ostvarenja predstave publici imat će na festivalskoj pozornici na green stageu kluba Auimut, a da bi se na nju mogli popeti prije toga trebaju se javiti na natječaj, zapravo poziv koji su im ovih dana uputili organizatori.

- ŠKURE traže nove vesne parun, brešane, arsene, bjažiće… Ako mislite da niste taj ili ta, vrlo vjerojatno se varate, jer čim ste posegnuli za olovkom i papirom, sigurno imate „to nešto“ u sebi. Uzmite mikrofon u ruku i u nekoliko minuta zaradite gromki aplauz čitajući svoju pjesmu, ulomak iz romana, kratku priču, vlastiti Facebook status koji smatrate genijalnim… Pronađite svoju publiku! Svi oni, dakle, koji pišu poeziju ili prozu, a zainteresirani su za sudjelovanje u pratećem programu festivala ŠKURE, svoje radove mogu poslati do 20. kolovoza na e-mail adresu praznik.rada1@gmail.com – ističu u svom pozivu organizatori Škura.

Festival je, naime, pokrenula šibenska književnica koja živi i radi u Beču, Olja Runjić koja je za potrebe organizacije festivala osnovala i udruga Praznik rada koje je i predsjednica. Program premijernog izdanja Škura donosi gostovanja renomiranih autora, književne tribine, promocije i susrete s čitateljima, a za najbolje prvo izdanje knjige poezije bit će dodijeljena i međunarodna pjesnička Nagrada "Stjepan Gulin" posvećena šibenskom književniku čije su pjesme uvrštene u sve važnije antologije suvremene hrvatske poezije, ali je unatoč tomu, kao i činjenici da je bio dobitnik Goranove nagrade za životno djelo, ostao pomalo zaboravljen na hrvatskoj književnoj sceni, pa čak i u rodnom gradu.

26. travanj 2024 00:17