StoryEditorOCM
KnjigePriče sa šibenskim potpisom

Marija Dukić, Splićanka sa šibenskom adresom za sebe je "ljubomorno" rezervirala KuŠIn

25. travnja 2018. - 12:25

Marija Dukić, Splićanka sa šibenskom adresom, profesorica hrvatskog i engleskog jezika, koja predaje u jednoj šibenskoj osnovnoj školi, pobjednica je ovogodišnjeg KuŠIna, književnog natječaja za neobjavljenu kratku priču šibenske Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić".

Objavljen je treću godinu zaredom, a Dukić je svaki put sudjelovala i uvijek osvajala nagradu. Pobijedila je na prvom KuŠInu, na drugom osvojila treću nagradu, a sada se ponovno ovjenčala "zlatom"! Zaradila ga je ljubavnom pričom "Tišina, mreža i strojevi", za koju je stručni žiri u obrazloženju naveo kako je znalački ispričana te se uvelike izdvojila od ostalih 15 priča pristiglih na natječaj.

– Prvi KuŠIn mi je ostao u srcu jer sam, prijavljujući se tada, odlučila početi ozbiljno pisati. Poeziju pišem oduvijek, ali proza mi je uvijek bila nešto čega se moraš ozbiljno uhvatiti. Kada sam se ove godine javila na natječaj, potrudila sam se više nego inače, jer sam željela sama sebi dokazati da opet mogu. Jer kada prvi put dobijete nagradu, to može biti sreća, pa i drugi put, ali nitko ne može imati sreću tri puta – kaže Dukić.

No, ono što je još više raduje od priznanja i pripadajućih 3000 kuna jest saznanje da se kao spisateljica razvija i sazrijeva.
– Kada usporedim što sam prije napisala i ovo sada, vidim koliko sam napredovala i to me raduje, neovisno o nagradi. Naravno da me raduje kada to i drugi prepoznaju. Prijavit ću se i dogodine jer je red da dobijem i drugu nagradu pa da kompletiram KuŠIn – smije se Dukić i dodaje kako se, nakon što je u protekle tri godine, otkad je probila led u proznom pisanju, puno toga promijenilo u njezinu životu.

Počela je pisati i drame, a s prvom, pod nazivom "Što čekamo", pobijedila je na natječaju splitskog HNK o temi ravnopravnosti spolova. Namijenjena je mladoj publici i lani je premijerno izvedena, a predstavu je pogledalo 3000 srednjoškolaca. Njezina druga drama "Radiona" ušla je u uži izbor za ovogodišnju Nagradu "Marin Držić".

– Velika mi je čast što je "Radiona" pohvaljena na "Marinu Držiću", jer je to naša najveća nagrada za dramski tekst. Kada vam je konkurencija Miro Gavran i kada s tek drugom napisanom dramom dobijete pohvalu, osjetite val dobre energije, kao da ste nešto napravili u životu – ističe Dukić, te dodaje kako su njezine priče pobjeđivale i na nekim drugim natječajima, a pohvalu je nedavno zaradila i u Ozlju, na natječaju "Stjepko Težak". Natječaje će pratiti i dalje jer nagrade vesele, a donose i prepoznatljivost, čak i u širim krugovima, barem kada je riječ o Šibeniku, kazala je ova mlada spisateljica.


Stigli i u Slavoniju
Šibenski KuŠIn, na radost žirija u sastavu novinarka Živana Podrug, pisac i novinar Omer Rak i profesorica hrvatskog jezika Hamida Šarić, vidljiv je i izvan granica grada i županije. Drugu nagradu i 2000 kuna ove je godine dobio Dražen Filošević iz Slavonskog Broda, koji je napisao priču "I ja tebe, ljube!". U Šibenik nije stigao na dodjelu nagrade, ali ga je vijest o tomu iznenadila i oduševila, kazali su u šibenskoj knjižnici.

Šibenčanka Dolores Bujas, prošlogodišnja pobjednica KuŠIna, ovaj je put dobila treću nagradu i 1000 kuna za svoju priču "A la Che Guevara". Nema u njoj revolucija i revolucionara, ali ima običnih ljudi i pasa, točnije jednog napuštenog psa i puno emocija ispričanih kroz prizmu čovjeka i psa.

24. travanj 2024 16:33