StoryEditorOCM
KnjigeTIJAT

Legendarni brod za svetog Nikolu dobio sjajan poklon: na palubi predstavljena knjiga fotografija Luke Marottija

Piše Jordanka Grubač
6. prosinca 2023. - 16:39

O svom blagdanu, o svetom Nikoli, oživjela je na trenutak gornja paluba m/b Tijat, toga staroga, opjevanoga i nepregorenoga Jadrolinijina broda, s one sad po njemu već čuvene linije 505.

Tamo je, gore, što bi Arsen rekao "...u suncu i sjaju..." javnosti predstavljena nova zavičajna knjiga fotografija Luke Marottija jednostavna naslova - "Tijat" i podnaslova "505".

Tijat je, otkad ga je od rezališta spasila Županija šibensko kninska otkupivši ga za potrebe svoga akvatorija i svojih programa i projekata, vezan uz gat pored autobusnog kolodvora i sad tamo čeka ponude brodogradilišta za obnovu. O Tijatu i svemu tome, govorio je župan šibensko kninski Marko Jelić, potom i autor knjige Luka Marotti te autorica predgovora Edda Dubravec. Osobito srčano o brodu je govorio šibenski kirurg a Zlarinjanin Vinko Alfier koji je od svoje 63 godine života 53 putovao Tijatom. Sama njegova sjećanja (i osijećanja...) bila bi lijepa knjiga o brodu.

Knjigu Luke Marottije izdao je Hrvatski fotografski centar, a uredio i oblikovao njegov voditelj Luka Mjeda. Knjiga je nastala ponajviše iz promatračkog ugla čovjeka vezana za Zlarin, autora Marottija, inače Šibenčanina po rođenju. Tako su u predstavljanju, a i nastajanju knjige, ruku dali ponajviše Zlarinjani: svojim stihovima Mladen Truta, jednim tekstom Ana Gulin Milošević, u knjizi je i pjesma Mladena Bjažića, a lijepu fotografiju posljednjeg isplovljavanja sa Zlarina snimio je Velibor Krasić.

Tako je danas, uza sve ostalo, u gradu obilježen sveti Nikola jer da se Tijat vrati na ove šibenske rute mogla je pomoći samo njegova dobrohotna ruka providnosti i - srećom - naša Županija.

 

27. travanj 2024 13:09