StoryEditorOCM
KnjigeDaruj ljubav, daruj knjigu

Knjižnice osnovnih i srednjih škola Šibensko-kninske županije postaju bogatije za knjigu ‘Tajne podzemlja‘, objavljenu u nakladi JU ‘NP Krka‘

Piše šibenski.hr
14. veljače 2022. - 10:16

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače. To je volonterski projekt kojemu je cilj potaknuti djecu da s ljubavlju čitaju ili da daruju knjigu. Kako bi obilježila taj dan, a u sklopu projekta „Popunimo školske knjižnice“, koji provodi već dugi niz godina, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ osnovnim i srednjim školama Šibensko-kninske županije daruje monografiju Tajne podzemlja, tiskanu 2012. godine.

- Projekt „Popunimo školske knjižnice“ Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pokrenula je 2007. godine s ciljem da osnovnim i srednjim školama u Šibensko-kninskoj županiji daruje svoja izdanja kako bi i na taj način kod učenika poticala i njegovala ljubav prema Parku i općenito prema prirodi. Upravo je edukacija jedna od najvažnijih uloga zaštićenog područja, a znanje je jedina stvar koja se množi kada se dijeli. Zato su oni koji poznaju Krku njezini najbolji glasnogovornici, a oni koji znaju kako možemo čuvati okoliš naš zalog za budućnost.

Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od kojih se šezdeset sedam nalazi na području Nacionalnog parka „Krka”. U speleološkim objektima unutar NP „Krka“ evidentirano je oko 170 špiljskih svojti, od kojih su mnoge endemi Dinarida i Hrvatske, a četiri su endemi NP „Krka“. Monografija Tajne podzemlja nastala je kao rezultat sustavnih biospeleoloških istraživanja u NP „Krka“, koja su otkrila bogatu kopnenu i vodenu podzemnu faunu. Vjerujemo da će knjiga školarcima približiti ljepote podzemnoga svijeta NP „Krka“ i ukazati na potrebu njegova očuvanja- kazala je Katia Župan, glasnogovornica JU NP 'Krka'.

18. travanj 2024 06:06