StoryEditorOCM
KnjigeZahvaljujući šibenskoj knjižnicai i Institutu za filozofiju

Jedina Vrančićeva knjiga koja nije bila objavljena u Hrvatskoj, konačno dobila i svoje hrvatsko izdanje

Piše Šibenski.hr
27. rujna 2018. - 18:42


Knjiga „Nova logika“ Fausta Vrančića koju su u ediciji Bašćina, objavili Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" i Institut za filozofiju iz Zagreba, predstavljena je danas u šibenskoj knjižnici, nakon što je u srijedu njezina promocija održana u Splitu u sklopu 30. knjige Mediterana.

Knjigu su predstavili dr. sc. Luka Boršić i dr. sc. Ivana Skuhala Karasman, viši znanstveni suradnici na Institutu za filozofiju te Vilijam Lakić, ravnatelja šibenske knjižnice.

Boršić je naime knjigu uredio, preveo s latinskog te bilješkama popratio tekst, a također je i autor predgovora i uvoda, dok je Skuhala Karasman sastavila Vrančićevu bibliografiju, to jest popis svih njegovih djela kao i djela o tom znamenitom Šibenčaninu.

- Riječ je o kritičkom izdanju Vrančićeve Logike, što je i njezin prvi prijevod na hrvatski i uopće prvo izdanje u Hrvatskoj – kao posljednje Vrančićeve knjige koja nije bila objavljena u njegovoj domovini – istaknuo je Lakić.

-Nova logika cjelovit je prijevod filozofskog djela koje je Faust Vrančić prvo objavio u Veneciji 1608. kao Logika njezinim vlastitim sredstvima oblikovana (Logica suis ipsius instrumentis formata), a potom i 1616. u jednom svesku zajedno s djelom Ethica christiana (Kršćanska etika) kao Logica nova (Nova logika), s podnaslovom Suis ipsius instrumentis formata et recognita a Fausto Verancio, episcopo Chanadii (Oblikovao njezinim vlastitim sredstvima i pregledao Faust Vrančić, čanadski biskup) – podsjetio je Boršić.

Šibenska knjižnica s ponosom ističe kako je još 1993. objavila pretisak njegove Vrančićeve knjige izuma i projekata Machinae novae (prevedene kao Novi strojevi), a 1995. Objavljeno je kritičko izdanje njegova hagiografskog djela Život nikoliko izabranih divic. Iste godine objavljena je i knjiga „Sentimentalni odgoj. Antun i Faust Vrančić“ koji je priredio Darko Novaković i koja donosi Faustov životopis strica Antuna kao i pisma Fausta, Antuna i Mihovila Vrančića, na latinskom izvorniku i u prijevodu Darka Novakovića te Faustove latinske pjesme, u izvorniku i u prijevodu Bratislava Lučina.



 

20. travanj 2024 10:49