StoryEditorOCM
KnjigeMjesec hrvatske knjige

Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić‘ pripremila niz promocija, književnih večeri, radionica i pričaonica, a prvašići će dobiti i besplatan upis

Piše Marija Lončar
13. listopada 2021. - 16:43

Mjesec hrvatske knjige i ove će godine Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” obilježiti bogatim i raznovrsnim programom, a već prvog dana manifesticije pod sloganom "Ajmo HRVATI se s knjigom" dobra vijest stiže za sve koji su zaboravili na vrijeme vratiti posuđene knjige.

Naime, 15. i 16. listopada dani su bez zakasnine, a subota će pak biti rezervirana za sajam knjiga koji će se u prijepodnevnim satima održati u Perivoju Roberta Visinaija. Knjižnica svoj "pop-up store book" organizira u suradnji sa šibenskom kulturnom udrugom Fotopoetika, a pozvani su svi koji žele knjige, časopise i stripove razmjenjivati, prodavati ili darovati. Na sajam će biti moguće donijeti i stari papir koji će biti iskorišten u radionicama izrade raznih ukrasnih predmeta izrađenih u tehnici kaširanja.

Živo će biti i na Dječjem odjelu gdje će se prvašići 15. listopada moći besplatno upisati u knjižnicu. Također, održat će se razne radionice, pričaonice, izložba straničnika, dječjih radova pristiglih na likovni natječaj, a učenici osnovnih škola u Šibeniku i županiji natjecat će se u čitanju naglas.

Ljubitelji knjige u Šibeniku sa zanimanjem iščekuju i pobjednike natječaja za najbolju neobjavljenu haiku pjesmu na hrvatskom jeziku koji već treću godinu raspisuje knjižnica, a u programu će sudjelovati nagrađivani šibenski haiku pjesnici Danijela Grbelja i Aljoša Vuković. Proglašenje pobjednika i večer haiku poezije najavljeno je 22. listopada.

Nekoliko dana poslije knjižnica će ugostiti zagrebačku autoricu Nastju Kulović, pravnicu po struci koja je napisala dva romana, a šibenskoj publici predstavit će prvijenac "Kud si krenula?" u kojem progovara o vlastitoj borbi s multiplom sklerozom.
Program u studenom otvara kazališni redatelj i prevoditelj Pero Mioč s večeri posvećenoj poljskom pjesniku, prozaistu i dramskom piscu Tadeuszu Różewiczu, dok će se dva dana kasnije, 5. studenog održati književni susret s nagrađivanim zadarskim književnikom Želimirom Perišem povodom njegova najnovijeg romana Mladenka kostonoga koja mu je donijela književnu nagradu Tportala i 50 000 kuna.

Nakon zagrebačke promocije u srpnju, u rodnom Šibeniku 11. studenog svoj će novi roman "Raskrižje" predstaviti spisateljica, komičarka i voditeljica Marijana Perinić. U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige održat će se i promocija "I ja sam knjiga" Marijane Rajić, predsjednice Udruge oboljelih od cerebralne i dječje paralize te ostalih tjelesnih invalida Šibensko-kninske županije „Aurora" te knjige Mladena Tabulova Trute "Takvi smo kakvi smo" u izdanju Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić".

18. travanj 2024 03:17