StoryEditorOCM
Knjigevrijedna publikacija

Da se tradicija ne zaboravi: Izdan ‘M(u)ali rječnik murterskog dijalekta‘

Piše Šibenski.hr
8. studenog 2022. - 13:04

Mladi danas žive znatno drugačije nego što su živjeli njihovi bake i djedovi. Razvoj medija kao alata za interaktivno učenje i mogućnost komunikacije uz mnogobrojne prednosti, nosi i mnogobrojne rizike. Jedan od njih je zaborav tradicije, a s njom i dijalekta. Smatrajući ga jako važnim, udruga Argonauta učinila ga je atraktivnim i dostupnim svima, pa tako osim tiskane verzije, postoji i online verzija (https://drive.google.com/file/d/1lhAIFPNYWI7zh9-MiQu3xdkShvo86NIZ/view).

Ova publikacija izdana je u sklopu projekta eMUlzija - energija mladih u lokalnoj zajednici, a predstavlja jedan od načina održivosti i očuvanja kulturne baštine mjesta Murtera.

Iz Argonaute kažu:

- Svjesni užurbanog načina života mladih u kojem sve više navode da nemaju vremena za čitanje te dijela starije generacije koja žali neznanje „nečega što je samo naše“, odlučili smo kreirati M(u)ali rječnik murterskog dijalekta. U njemu se nalaze stare murterske riječi prevedene na standardni hrvatski jezik, a onda i na engleski kako bi na taj način doprinijeli do još više zaljubljenika u tradiciju i kulturnu baštinu. Dovoljno je kratak da se može čitati s lakoćom, a opet dovoljno opširan da predstavi bar djelić ovog područja.

*Projekt eMUlzija – energija mladih u lokalnoj zajednici sufinanciran je iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a nositelj projekta je udruga Argonauta.

03. listopad 2023 14:52