StoryEditorOCM
Izložbesvestrana umjetnica

Ususret stogodišnjici rođenja najveće hrvatske pjesnikinje: šibenska knjižnica ugostit će izložbu ‘Balade Vesne Parun‘

Piše PSD.
15. ožujka 2022. - 16:45

Ususret stogodišnjici rođenja najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun (1922. - 2010.) u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" 18. ožujka, s početkom u 12 sati, u Šibeniku se otvara izložba "Balade Vesne Parun". 

Bit će izloženi likovni radovi Parunove, njih dvadesetak, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji. Vesna Parun počela je intenzivnije slikati iza majčine smrti početkom 70-ih godina 20. stoljeća, a tada je i stvorila i niz zanimljivih dječjih art knjiga. Izlagati je počela sredinom 80-ih pa sve do kraja 90-ih godina 20.stoljeća.

Izložba objašnjava i vezu Vesne Parun sa Sesvetama u kojima su 40-ih godina 20. stoljeća Parunovi živjeli u kući na mjestu koje danas stoji Knjižnica Sesvete i gdje je Vesna Parun dočekala i objavljivanje svoje epohalne zbirke Zore i Vihori u izdanju DKH 1947. godine, urednika Gustava Krkleca i s naslovnicom Ede Murtića.

Autorice izložbe su Žarka Vujić i Morena Želja Želle, a originalne umjetnine su iz fundusa Muzeja Prigorja otkupljene od pjesnika Branka Pejnovića, dugogodišnjeg Vesnina prijatelja i pratitelja.

Izložba će biti otvorena do 12. travnja.

26. travanj 2024 07:58