StoryEditor
IzložbeOtvorena do petka

U šibenskoj Gradskoj knjižnici izložba fotografija Marine Jurković ‘30 godina ponosa i slave 113. šibenske brigade‘

Piše šbenski.hr
16. lipnja 2021. - 11:23
Sibenik, 150621. U gradskoj knjiznici otvorena je izlozba fotografija Rujanski rat 1991. novinarke i ratne izvjestiteljice Marine Jurkovic.Niksa Stipanicev/Cropix

„30 godina ponosa i slave 113. šibenske brigade“ naziv je izložbe fotografija Marine Jurković koja je, u organizaciji udruga proizašlih iz Domovinskog rata Šibensko-kninske županije, otvorena u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“.

Riječ je, inače, o odabranim fotografijama u crno-bijeloj tehnici koje je autorica, nekadašnja ratna reporterka „Slobodne Dalmacije“, snimila tijekom Domovinskog rata.

- Pripadnici slavne 113. brigade Hrvatske vojske ili jednostavno 113. šibenske brigade zaslužuju vječni spomen jer su obranili svoj grad u rujnu 1991. godine i dali herojski doprinos na svim bojišnicama u Republici Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. U tom smislu, čast mi je i privilegija što sam u prilici dati skromni  doprinos obilježavanju 30-e obljetnice utemeljenja naše brigade kroz izložbu ratne fotografije. Istina, na fotografijama nisu samo pripadnici te brigade, već i drugih ratnih postrojbi i MUP-a koji su na šibenskom području  tijekom rata djelovali složno i združeno, ali i civila snimljenih u ratnom okruženju, prizora iz napadnutog Šibenika, ratnih rana na objektima, ljudi u skloništima i branitelja na terenu.

Žao mi je što je većina drugih negativa izgubljena, dijelom i zbog neprimjerene obrade u teškim ratnim okolnostima kada je fotografiju trebalo izvući na papir što prije da stigne za objavu u „Slobodnoj“, a s negativom što bude. To je, dakle,  tek minijaturni „fotoopus“ mog ratnog stvaralaštva iz privatne arhive koju su Šibenčani, ali i Vodičani, Tišnjani i Kninjani već upoznali prije 8 godina u izložbi i fotomonografiji „Vrijedno života“. Radi se o fotografijama sa rezervnih negativa iz rezervnog,  privatnog fotoaparata kojega bi uvijek nosila sa sobom u strahu da onaj „pravi“,  službeni,  ne zašteka. Jer, popravnog davnih 90-ih nije bilo. Nije u to vrijeme bilo digitale,  ni fotoshopa – samo 35-milimetarski filmovi za ručno razvijanje,  fiksir, razvijač, menzure, aparat za povećavanje…čista manuala i „mehanika“. No, i ona je odradila posao, a sve s ciljem da se sačuva istina, da se nikad ne zaboravi – kazala je Marina Jurković.

Izložba „30 godina ponosa i slave 113. šibenske brigade“ bit će otvorena do petka, 18. lipnja.

22. siječanj 2022 04:32