StoryEditorOCM
IzložbeOd 10. rujna

U Klovićevim dvorima izložba ‘Misterij majstora Fortezze‘: Europska baština šibenskoga gravera

Piše Šibenski.hr
5. rujna 2024. - 14:43

Galerija Klovićevi dvori i Muzej grada Šibenika organiziraju izložbu „Misterij majstora Fortezze“, europska baština šibenskog gravera, koja će biti otvorena 10. rujna u 19 sati, u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Prvom monografskom izložbom majstora Oracija Fortezze želimo predstaviti europski značaj šibenskog majstora zlatara i gravera, koji je na svojim vrsno graviranim mjedenim vrčevima i pladnjevima pokazao nevjerojatno poznavanje antike, klasične literature, kao i poznavanje suvremenih likovnih smjernica. Bio je među rijetkim primijenjenim umjetnicima, koji su u to vrijeme potpisivali svoja djela i to, ne samo što se potpisivao svojim imenom i prezimenom, već je isticao da je Šibenčanin ili da je djelo rađeno u Šibeniku.

Kroz uvodnu temu problematizira se položaj Šibenika i Dalmacije u 16. stoljeću i detaljno analizira životni put umjetnika. Tema će uključivati originalne vedute i grafičke prikaze grada Šibenika i Dalmacije toga vremena, njegovih suvremenika – kartografa i grafičara Martina Kolunića Rote i Natalea Bonifacija, kao i kontekst ratnih zbivanja i blizine Osmanskog Carstva.

Posjetitelji će moći vidjeti prvi datirani i potpisani pladanj Oracija Fortezze iz British Museuma u Londonu koji je zasigurno jedan od najupečatljivijih Fortezzinih radova kako zbog kompleksne ikonografije tako i zbog zanimljive simbolike prikaza ali i spomena majstora Stephanusa (Stjepana, Fortezzinog učitelja).

Izložba ostaje otvorena do 10. studenog 2024. godine.

 

06. rujan 2024 12:53