StoryEditor
IzložbeKoncerti i izložba

U četvrtak ne propustite ‘Litnju kužinu‘: Noć šibenskih umjetnika i kreativaca u Azimutu, evo tko sve izlaže

Piše šibenski.hr
14. srpnja 2021. - 19:09

U četvrtak, 15. srpnja s početkom u 20 sati u centru nezavisne kulturne scene Azimut bit će otvorena izložba šibenskih umjetnika pod nazivom „Litnja kužina“. Šibenčanima i brojnim gostima svoje radove predstavit će Adrijana Diklić, Lana Martinović Čala, JUMA, Sonja Bogunović, Deni Design, Denis Jakovljević, Zvonimir Vila, Silvija Sunara, Mario Juras, Koraljko Greben, Dolores Bujas, Nives Bujas Božajić, PRIXSA, Anita Franin Pećarica i Branka Grubić. U glazbenom dijelu programa nastupit će šibenski bend Fogsellers.

zložba će biti postavljena na zelenoj sceni ispred Azimuta, a u slučaju lošeg vremena, bit će premještena u Galeriju Azimut u unutrašnjosti povijesnih bunara.

Šibenska nezavisna kulturna scena sve je brojnija i kvalitetnija. To dokazuju reakcije publike na događanjima u Azimutu ovog ljeta na kojima šibenski glazbeni i vizualni umjetnici jednako oduševljavaju posjetitelje kao i renomirani gosti. Kolektiv 4B i Azimut žele lokalnim autorima pružiti podršku za rast i razvoj. Projekti poput „Litnje kužine“ idealna su platforma za promociju domaće scene.

Priča o „Litnjoj kužini“ nastala je u prosincu prošle godine, tijekom drugog vala masovnog otkazivanja koncerata, izložbi i života uopće. U inat zabranama i strahu, šibenski nezavisni umjetnici i kreativci okupljeni oko Azimuta pokrenuli su Kolektiv 4B - šibensku mrežu kulturne suradnje. Okupili su petnaest umjetnika i organizirali „Božićni tinel“, jedinstvenu art & craft izložbu koja je odmah po postavljanju „svečano  zatvorena“ i koju tijekom cijelog trajanja ljudi nisu smjeli posjetiti.

Priča o „zabranjenoj izložbi“ izazvala je velik interes na internetu i društvenim mrežama, pa su izložbu u virtualnom svijetu vidjeli deseci tisuća ljudi. Po završetku izložbe, umjetnici su se dogovorili da će se ponovo okupiti jednoga dana kad više ne bude zabrana i kad budu mogli bez straha podijeliti svoj rad s ljudima iz cijelog svijeta. I tako, nakon zabranjenog „Božićnog tinela“, Azimut i Kolektiv 4B s ponosom predstavljaju „Litnju kužinu“ – šibensku art & craft izložbu koju možete razgledati bez ograničenja i zabrana. Još jednom se pokazalo da umjetnost, unatoč svim zabranama i preprekama, baš kao voda, uvijek pronađe put do ljudi.

Fogsellersi su projekt Mirka Raka, šibenskog glazbenika koji se u bendu uglavnom bavi laptopom, bas gitarom, sample padom ili čim već…

Izvode organsku elektroniku, onu za koju nikad ne znate je li retro, staromodna ili ispred svog vremena, no uvijek je dobra ako ste je spremni primiti otvorenog uha. Opisuju ih kao elektro-fusion bend, mada ako je nešto kod njih sigurno to je da nikad ništa nije sigurno. Rijetko kad, naime, odsviraju dva ista koncerta, nekad prevagne jazz, nekad dub, nekad minimalizam ili progresivna elektronika 80-ih. Muzika koja na ples zove barem jednako kao i na kontemplaciju.

item - id = 1112750
related id = 0 -> 1147742
related id = 1 -> 1147739
02. prosinac 2021 07:22