StoryEditor
Izložbe‘women‘ na travi

Treća samostalna izložba šibenske umjetnice Branke Grubić u Azimutu. Moje će cure pustiti glas: ‘Dosta je bilo‘

Piše šibenski.hr
1. srpnja 2021. - 12:11
Branka Grubić izlaže u AzimutuPrivatni album

U petak, 2. srpnja, s početkom u 20 sati otvara se izložba „Women“ šibenske umjetnice Branke Grubić. U koncertnom programu nakon otvorenja nastupa Irena Žilić, jedna od naših najcjenjenijih i nagrađivanih kantautorica. Izložba i koncert održat će se na otvorenoj zelenoj pozornici ispred kluba Azimut - šibenskog centra nezavisne kulturne scene.

„Women“ je treća samostalna izložba Branke Grubić u Azimutu. Nakon razigrane „Imagine“ posvećene malim djevojčicama s velikim snovima i snažnog „Mirakula“ koji je žarkim bojama portretirao neuništivi duh žene, izložba „Women“ donosi nešto mračniju atmosferu.

„Ton izložbe odredilo je vrijeme u kojem su slike nastale. Nemoguće je bilo razmišljati u bojama uz sve ove zabrane, stres i neizvjesnost. Sva ta ograničenja su nas podsjetila da u mnogim dijelovima svijeta žene tako žive cijeli život. Bez prava na vlastitu imovinu, bankovni račun ili vozačku dozvolu. Ili da u ovim krajevima koji sebe vole nazivati „naprednima“, žene i dalje rade iste poslove za manju plaću i ne sudjeluju u odlučivanju. A tu je uvijek i taj blesavi kućni odgoj koji prenosi osjećaj manje vrijednosti s generacije na generaciju. Zato na ovogodišnjoj izložbi prevladavaju tamniji tonovi, ali i prkosni pogledi. Kroz izložbu „Women“ moje će cure pustiti glas. Dosta je bilo“.

Posebnost ovogodišnjeg kulturnog ljetnog programa ispred Azimuta je bogat program izložbi u organizaciji Kolektiva 4B, čiji je Branka član od osnutka:

„Izlaganje na travi ispred Azimuta, pod reflektorima i svjetlom okupanim krošnjama stabala, jedinstven je doživljaj kojeg umjetnik može samo poželjeti. Kroz Kolektiv 4B želimo šibenskim i gostujućim umjetnicima pružiti taj osjećaj – slobodu stvaranja i idealne uvjete prezentacije. Nakon mojih cura, slijedi zajednička izložba šibenskih umjetnika pod nazivom „Litnja kužina“, a zatim i izložba fotografija „Djevojka iz moga kraja“, posvećena Arsenu. Svakim danom Azimut sve više postaje istinski centar šibenske nezavisne kulturne scene i zaista je lijepo biti dio te priče. Otvorenja izložbi postaju atraktivni kulturni i društveni događaji na kojima se okupi više stotina ljudi. Takvo nešto donedavno je bilo nezamislivo. Zaista je predivno živjeti i stvarati u Šibeniku u ovom vremenu- kazala je Grubić.

U koncertnom dijelu, nakon otvorenja izložbe glas će pustiti Irena Žilić, sjajna i višestruko nagrađivana kantautorica koja je postala prava senzacija u ovo pandemijsko vrijeme. Njezinu je pjesmu „The Moon“ obradila Morcheeba s kojima je Irena otišla i na turneju po Velikoj Britaniji i Italiji. Time je samo dokazala da se i na ovdašnjim pozornicama kriju svjetski talenti koje samo treba prepoznati. Irena se na ljetnu pozornicu Azimuta vraća nakon pet godina s bendom u punom sastavu.

item - id = 1109626
related id = 0 -> 1138392
related id = 1 -> 1130717
07. studeni 2021 14:24