StoryEditor
Izložbe15 crteža

Tomislav Čeranić, šibenski umjetnik svjetske reputacije od 11. ožujka izlaže u Studiju ‘Josip Račić‘ Moderne galerije

Piše Hina
9. ožujka 2021. - 11:23
Tomislav Čeranić  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Moderna galerija – nacionalni muzej moderne umjetnosti predstavlja od 11. ožujka u svom Studiju "Josip Račić“ izložbu međunarodno priznatog šibenskog umjetnika Tomislava Čeranića.
U autorskoj koncepciji Željka Marciuša, muzejskog savjetnika Moderne galerije, izložba predstavlja autorovih 15 crteža olovkom na papiru, iz ciklusa Plein air nastalog 2014. i 2015. godine.

Po Marciuševim riječima, minuciozni crteži Tomislava Čeranića halucinantne su i pomne fantazmagorije svojevrsnoga fantazijskog realizma, formalno utemeljenog na polaritetima uključivanja i isključivanja svjetlosti i sjena te njihovog stupnjevanja prema zatamnjenju i osvjetljenju – sjeni vlastite svjetlosti i svjetlosti vlastite sjene.
"Autor crtežima analitički opservira varijante i varijacije u objektivnoj manifestaciji nemogućih, fantastičkih antikviteta i ohlađenih, arhaiziranih fantazama koji kao da su proizašli iz svojevrsnoga manirističkog kabineta čuda", ustvrdio je.

Marciuš u predgovoru izložbe kaže kako je Čeranićev crtež stvoren istim onim imaginarnim i fizičkim sredstvima od kojih je sazdan samoorganiziran, prirodan i od čovjeka sazdan (post)klasični svijet koji prikazuje, a "iz svega toga i koješta drugoga izvire neuobičajena posebnost i univerzalnost njegova Plein air ciklusa."

Tomislav Čeranić (Šibenik, 1961.), po struci povjesničar umjetnosti, afirmirao se majstorskom tehnikom crteža olovkom na papiru kojom je, ustvrdio je ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi, razvio osebujni, fantazmagorični svijet hibridnih likova i figura zasnovanih na bogatom poznavanju povijesti umjetničkog stvaralaštva i ideja koje su nadahnjivale mistične umjetničke osobnosti.
Njegova zagrebačka izložba bit će otvorena do 4. travnja.

20. travanj 2021 15:57