StoryEditorOCM
IzložbeGalerija sv. Krševana

Svestrana zagrebačka umjetnica i voditeljica radionica na MDF-u Margareta Peršić večeras otvara izložbu svojih lutaka i "lutkoslika"

Piše M. L.
16. travnja 2018. - 12:36

U Galeriji sv. Krševana večeras u 20 sati otvara se zanimljiva izložba. Pod nazivom „99“ šibenskoj publici predstavit će se Margareta Peršić, zagrebačka umjetnica koju Šibenčani, osobito oni manji, pamte kao voditeljicu lutkarskih radionica na Međunarodnom dječjem festivalu, a redovita je gošća i Legendfesta koji se zadnjih godina održava i u šibenskom NP Krka.

Peršić će u Šibeniku izložiti svoje lutke i lutkoslike, a evo što o svom radu i izložbi, koja će se moći razgledati do 5. svibnja, kaže sama autorica:

-Izložba pod radnim nazivom „99“, obuhvaća moj rad pretočen u 99 „lutkoslika“, izrađenih kombiniranom tehnikom (ilustracija, lutkarstvo) uglavnom od recikliranih materijala, koje prikazuju poticaje iz moje okoline u vidu ljudi koje sam susretala, a ostavili su trag u meni, stihova i misli iz pjesama i knjiga koje sam čitala, koje su bile moje misli vodilje u ovom periodu života – kaže Peršić i otkriva kako joj je rad na ovoj izložbi nametao i neka pitanja i izazove kao umjetnici, među ostalim i ovo:

-Što ću sresti na kraju puta, kada izradim 99 lutaka i završim njihove priče? Hoće li brojka 99 neminovnošću svojom, natjerati me da prijeđem prag i izložim 100 lutku?

Margareta Peršić rođena je u Zagrebu 1976. godine gdje je 2000. završila Pedagošku akademiju na temu „Priča, slika, slikovnica“. Proteklih dvadeset godina aktivno se bavi i pronalazi veliko veselje u umjetničkom izražavanju bojama, izradi igračaka i lutaka, žongliranju, pripovijedanju priča te uređenju prostora.

Sudjelovala je na mnogim pedagoškim projektima u Hrvatskoj i u inozemstvu te vodila brojne lutkarske, dramske i likovne radionice. Aktivna je članica ULUPUH-a, u Sekciji za izradu igračaka i lutaka te Sekciji za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo.

Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 2010. godine te Hrvatskog centra za dramski odgoj (HCDO).
Imala je 18 samostalnih, te sudjelovala na šezdesetak grupnih izložbi. Majka je dvojice sinova, a lani je diplomirala na Institutu za waldorfsku pedagogiju u Zagrebu.      
     
 
 

20. travanj 2024 16:46