StoryEditorOCM
Izložbejedinstvena izložba u klubu Azimut

Spoj umjetnosti i znanosti: noćne fotografije najrjeđih, najzanimljivijih i najljepših vrsta leptira Šibensko – kninske županije

Piše šibenski.hr
28. listopada 2019. - 10:27

U srijedu, 30. listopada, s početkom u 19 sati i 30 minuta, u galeriji kluba Azimut u Šibeniku održat će se otvorenje jedinstvene izložbe fotografija pod nazivom „Leptiri iz nove perspektive“. Organizator izložbe je JU Priroda Šibensko -kninske županije, u suradnji s udrugom Hyla. Izložbu čini serija od 12 atraktivnih fotografija dimenzija 100 x 100 cm nastalih tijekom realizacije projekta „Pregled stanja danjih leptira na području ekološke mreže Natura 2000 sjeveroistočnog dijela Šibensko-kninske županije“.

Danji leptiri spadaju među najljepše i najkorisnije kukce na Zemlji. Svojim bojama, oblicima i veličinama ukras su svakog vrta, travnjaka ili pašnjaka. Osim njihove ljepote, neizmjerna je i njihova korist za čitav ekosustav budući da su vrlo važni oprašivači mnogih biljnih vrsta. Autor fotografija, Toni Koren, domišljato je prikazao danje leptire iz neuobičajenog motrišta – noću. Tada oni miruju, izbjegavajući grabežljivce, čekajući novi izlazak sunca. Izbor leptira za ovu izložbu daje pregled najrjeđih, najzanimljivijih i nekih od najljepših vrsta zabilježenih tijekom ovog istraživanja. To su vrste s kojima se ljudi obično ne susreću.

Projekt je pokrenula Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s Udrugom Hyla, nevladinom strukovnom organizacijom koja zapošljava znanstvenike i stručnjake s ciljem vrednovanja, očuvanja te zaštite prirode i bioraznolikosti. Istraživanje je dijelom provedeno i na lokalitetima planine Dinare, koje je zbog svoje iznimne prirodne vrijednosti predložena za zaštitu u kategoriji parka prirode. Sam projekt usmjeren je na šest područja ekološke mreže Natura 2000. Time je započelo sistematično kartiranje danjih leptira županije i osigurano prikupljanje podataka koji će biti upotrijebljeni za kvalitetnije upravljanje samim dijelovima ekološke mreže. Monitoring je i jedna od glavnih zadaća Javne ustanove Priroda. Zabilježeno je čak 108 vrsta danjih leptira, odnosno 55 posto svih vrsta zabilježenih u Hrvatskoj.

Osim vrijednih podataka, tijekom istraživanja nastale su i brojne atraktivne fotografije. Tako je nastala ideja za organizaciju izložbe i predstavljanja ovih iznimnih stvorenja široj javnosti u jedinstvenom interijeru galerije kluba Azimut. Cilj je izložbe prikazati djelić raznolikosti danjih leptira opaženih u ovom istraživanju i pokazati koliko su važni kao sastavni dio prirodne baštine naše zemlje.

Izložba će biti otvorena do 24. studenog 2019., svakoga dana od 10 do 22 sata.

17. travanj 2024 08:59