StoryEditorOCM
IzložbeMura Incognita

Slobodan ulaz na Mihovila povodom otvorenja izložbe o nepoznatim utvrđenjima Šibenika i okolice

Piše šibenski.hr
28. lipnja 2021. - 13:05

U utorak, 29. lipnja, na Tvrđavi sv. Mihovila, otvara se izložba Mura Incognita: Nepoznata utvrđenja Šibenika i okolice čiji su autori povjesničar Josip Pavić i arheolog Andrija Nakić.

Izložba predstavlja rezultate istraživačkih aktivnosti Odjela za kulturno-povijesnu baštinu Tvrđave kulture u razdoblju od 2017. do 2021. godine. Upravo je jedan od glavnih ciljeva ove Ustanove sustavno istraživanje fortifikacijskog sustava Šibenika i okolice kako bi njegovi ostatci bili poznati i dostupni svim posjetiteljima šibenskih tvrđava.

Na izložbi će biti predstavljeno šesnaest lokacija: tri do sada nezamijećene strukture Tvrđave sv. Mihovila, zatim Tvrđava sv. Ivana, te dvanaest raštrkanih utvrda nekadašnjeg srednjovjekovnog i novovjekovnog šibenskog distrikta. Neke od lokacija do sada su bile potpuno nepoznate, a o drugima su prezentirani brojni novootkriveni povijesni podaci, fotografije i nacrti koji su pronađeni ili izrađeni kroz terenske preglede, te arhivska ili arheološka istraživanja.

Sva ova utvrđenja, bilo da su ih gradili Šibenčani, Mlečani ili Osmanlije, podsjetnik su na zaboravljen i nesiguran život u graničnim područjima te na duboke demografske i društvene promjene koje su se tada događale i koje se osjećaju sve do današnjih dana.

Osim prezentacije samih lokaliteta, cilj izložbe je i dugoročno podizanje svijesti i angažiranosti oko spomeničke baštine, radi čega su u planu i edukativne aktivnosti kako bi se i nove generacije upoznale s važnosti očuvanja povijesne i kulturne baštine

KATALOG IZLOŽBE

Lokacije prezentirane na izložbi, autori su predstavili i u istoimenom katalogu u kojem su tekstovi o nepoznatim utvrđenjima popraćeni impresivnim fotografijama povijesnih lokaliteta. Katalog će po otvaranju izložbe biti dostupan u prodaji u suvenirnicama šibenskih tvrđava.

IZLOŽBA TRAJE DO RUJNA

Za sve zainteresirane posjetitelje u utorak, 29. lipnja od 19 sati ulaz na Tvrđavu sv. Mihovila je slobodan kako bi imali priliku razgledati izložbu i otkriti tajne dosada nepoznatih šibenskih utvrđenja. Izložba će trajati od 29. lipnja do 27. rujna.

19. travanj 2024 03:16