StoryEditorOCM
IzložbeFALIŠ

Sjajnom izložbom ‘On the move‘ otvoren 9. po redu Festival alternative i ljevice Šibenik, donosimo fotogaleriju

Piše Marija Lončar
1. rujna 2021. - 21:07

Izložbom fotografija On The Move grupe autora iz Hrvatske, BIH, Crne Gore i Srbije koja je otvorena u Studiju galerije sv. Krševana u Šibeniku, počeo je 9. Festival alterantive i ljevice – FALIŠ. Odabrani radovi sarajevskog fotografa Damira Šagolja, ovjenčanog Pulitzerovom nagradom, koji je godinama radio za Reuters na Balkanu, Bliskom istoku i u Aziji, Igora Čoke, rođenog u Kninu, Gorana Boričića iz Podgorice i hrvatske umjetnice Sandre Vitaljić bave se temom migracija i sudbinama migranata, istodobno kritički propitkujući europske vrijednosti, odnosno ono što je danas od njih ostalo, posebice kada je riječ o slobodi i slobodi kretanja.

Šagolj tako snima migrante i izbjeglice i njihov tretman na prostorima i među ljudima koji su i sami 90-ih godina doživjeli takvo iskustvo. Čoko pak tragediju izbjeglica dokumentira u prljavim skloništima i pred pokušaj prelaska granice, dok Boričić bilježi priče nekadašnjih nomada Roma. Sandra Vitaljić svoju priču o migracijama donosi iz osobnog rakursa budući da je 2018. godine iz Hrvatske otišla u Švedsku i time postala imigrantica.

Izložba je u Šibenik, kako je kazao jedan od organizatora Fališa, Emir Imamović Pirke, stigla zahvaljujući beogradskoj nevladinoj udruzi forumZGD i Nataši Govedrici.

image
Emir Imamović Pirke i Damir Šagolj
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Autori izložbe su pokazali kako to izgleda kada se jedna skupina nesretnika nađe s drugom skupinom nesretnika. Kada, recimo, ljudi koji bježe do svoje grozne sudbine dođu na mjesto gdje se to zlo drugoj skupini već dogodilo. Kažu da fotografija govori tisuću riječi, ali ove govore barem dva ili tri romana – kazao je, među ostalim, Imamović.

Kruno Lokotar, koji zajedno s Imamovićem, organizira Fališ, smatra kako je srž izložbe empatija. Ne može se, istaknuo je, empatija imati prema naciji, ali može prema konkretnom čovjeku s čijim se licem susretneš. Uostalom, svi mi potencijalni smo migranti, zaključio je Lokotar.

Damir Šagolj koji je jedini od autora bio na šibenskom otvorenju istaknuo je kako bi svaki put kada kažemo "moja prava" trebali biti svjesni da to znači i prava svih drugih ljudi.

-Ovu izložbu treba gledati ne iz naše današnje perspektive nego iz 90-ih kada smo i mi bili migranti – rekao je Šagolj.

Deveto izdanje Fališa traje do subote, a uz brojna predavanja, okrugle stolove, promocije knjiga i tribine, bavit će se, među ostalim, i temom šibenske rujanske bitke o čemu će iz svog iskustva govoriti Šibenčani: Tomislav Bašić, Vojislav Marković i Davorka Blažević.

Atmosferu s otvaranja pogledajte u našoj velikoj FOTOGALERIJI.

20. travanj 2024 14:35