StoryEditorOCM
Izložbeizložba u Trakošćanu

Šibenski ogranak Matice hrvatske će iz ovog vremena progovoriti o animalizmu

16. studenog 2017. - 13:22

"Iz ovog vremena" izložba je s kojom će se članovi Odjela za likovne umjetnosti Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku predstaviti u galeriji dvorca Trakošćan u četvrtak 16. studenog. Bit će izložena 32 rada tematski posvećenih animalizmu, a na izložbi sudjeluje 16 autora. Među njima je i mlada šibenska umjetnica Nevena Petra Piližota, autorica teksta kataloga i jedna od inicijatorica tog gostovanja.

– Ovom će se izložbom zaokružiti 10 godina od našeg prethodnog izlaganja u Trakošćanu. Radovi su uglavnom u tehnici akrila i ulja na platnu, a izazov je bio osmisliti "format" izložbe koji bi, koliko je to moguće, simbolički zagrebao u aktualne tijekove naše svakodnevice. Upravo zbog toga odabrali smo animalizam, koji, premda star kao čovječanstvo, i dalje može biti sredstvo deklariranja važnih momenata našeg društva – ističe Piližota.

No, ovaj likovni projekt šibenskih matičara nije i posljednji u ovoj godini. U prosincu ih čeka tradicionalna godišnja izložba, a uz Klub pisaca, upravo su likovnjaci najaktivniji članovi Ogranka MH u Šibeniku. Jer, od 70-ak članova, aktivno ih je samo 40, požalila se predsjednica Zdenka Bilušić, a na veću vidljivost Matice u kulturnom životu Šibenika utječe i skroman proračun od svega 14.000 kuna, koliko ukupno dobiva od Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije. S obzirom na to, u godini kad Matica hrvatska obilježava 175 godina postojanja i djelovanja, šibenski ogranak ipak se ima čime pohvaliti.

– Kad pogledam naše aktivnosti tijekom ove godine, a imajući u vidu da od novca koji dobijemo iz gradskog i županijskog proračuna, uključujući i naše članarine te neke sitne donacije, gotovo polovinu utrošimo na režijske troškove: vodu, struju i smeće, kao i za održavanje, mogu reći da sam zadovoljna.
Naše prostorije nalaze se u starom dijelu grada i stalno nešto treba popravljati, pa iako ne plaćamo najam, ne preostaje nam puno novca za veće akcije i manifestacije koje bi privukle pozornost i bile zanimljive širem krugu publike, a ne samo našim članovima. Dakle, zadovoljna sam, ali ne i prezadovoljna – kaže Bilušić.

A ono što je čini zadovoljnom jesu susreti šibenskih matičara s ograncima iz drugih gradova, prije svega Zadrom i Drnišem, održane izložbe, pjesničke večeri te manifestacije Dani makedonske kulture i Festival poezije, koji je ove godine organiziran prvi put. U nepuna dva mjeseca šibenski autori i njihovi gosti iz drugih gradova održali su četiri večeri poezije, od kojih je prva, na skalama prema Gorici, privukla poprilično brojnu publiku. Ipak, najveći i najambiciozniji projekt bilo je pokretanje i promocija časopisa "Osvit". Drugi broj, najavljuje Bilušić, trebao bi ugledati svjetlo dana do kraja godine.

– Uvijek je drugi broj teže napraviti nego prvi, ali uspjeli smo i sada ga privodimo kraju. U novoj godini želim da više radimo, da imamo puno više programa zanimljivih našim sugrađanima, te da se članstvo više pomladi – zaključila je Bilušić.

19. travanj 2024 15:50