StoryEditorOCM
Izložbeotvaranje u petak

‘Šibenka 82/83 – prvaci na jednu noć‘: ne propustite jedinstvenu izložbu u šibenskoj Knjižnici

Piše Šibenski.hr
4. svibnja 2023. - 11:48
U petak u 19 sati u šibenskoj Knjižnici bit će otvorena izložba posvećena legendarnoj utakmiciPrivatni album

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik u petak u 19 sati bit će otvorena izložba „Šibenka 82/83 – prvaci na jednu noć“ povodom 40. godišnjice treće, odlučujuće utakmice finala prvenstva Jugoslavije između Košarkaškog kluba Šibenka i Košarkaškog kluba Bosna iz Sarajeva, a koja je odigrana 9. travnja 1983. godine. Organizatori izložbe su Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović i Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik.

Pobjedu 83: 82 KK Šibenka donio je Dražen Petrović koji je realizirao dva slobodna bacanja na isteku vremena za igru. Idućeg dana Predsjedništvo Košarkaškog saveza Jugoslavije je na izvanrednoj sjednici poništilo utakmicu te je naredilo odigravanje nove utakmice na neutralnom terenu. Šibenčani nisu otputovali na novu utakmicu, za koju je kao domaćin određen Novi Sad, a nisu vratili ni medalje koje su im dodijeljene kao prvacima države. Tako je naslov prvaka oduzet KK Šibenka i dodijeljen KK Bosna.

Izložba kroz kombinaciju tekstova, fotografija i novinskih isječaka donosi pregled najvažnijih događaja iz povijesti kluba od osnivanja KK Šibenik potkraj 1973. godine do oduzimanja titule prvaka Jugoslavije, a s naglaskom na trenucima poput ulaska u Drugu i Prvu saveznu ligu, dva finala Kupa Radivoja Koraća te već spomenute oduzete titule prvaka Jugoslavije.

U realizaciji izložbe posudbom građe te svojim svjedočanstvima značajno su pomogli akteri uspjeha šibenskog kluba – Branko Bukić, Nenad Amanović, Aleksandar Petrović, Fabjan Žurić, Joško Šupe i Živko Ljubojević – te gospođa Biserka Petrović, majka Aleksandra i Dražena Petrovića.

Izložba će se razgledati u prizemlju Knjižnice do 26. svibnja 2023.

24. travanj 2024 14:26