StoryEditorOCM
IzložbeDIKA ŠIBENIKA

Šibenčanke Leviana Bjelan i Sandra Kapitanović svoja umjetnička djela predstavile u Italiji i Hrvatskoj

Piše Tekst i foto: Joško Čelar
5. lipnja 2017. - 16:47


U isto doba, ali na dva udaljena mjesta u Europi, u Milanu i u Zagrebu, stručna i laička publika na velikim izložbama „Nove plastične umjetnosti“ u Palazzo delle belle arti u Milanu i u Klovićevim dvorima u Zagrebu, imala je prilike vidjeti i djela dviju Šibenčanki.

Renomirana umjetnica, ing. arh. Leviana Bjelan udana Tunesi(54), koja već 20 godina živi u Italiji, u Magenti kod Milana, na izložbi Palače lijepih umjetnosti u Milanu, na temu „Stolice“, sa 120 izlagača, prikazala je u likovnome odsjeku neoplasticizma, svoju instalaciju „tron“ od kristalnog stakla.


Sve je oslikano „prozirnim“ komplementarnim bojama, na kojem sjedi i sama autorica sa staklenim žezlom u ruci.
- Moja je specijalnost upravo kreiranje skulptura u staklu čijim sam mogućnostima oduševljena. Ali posebno i u bijelu betonu, od kojeg sam nedavno načinila veliku skulpturu - spomenik talijanskim karabinjerima - visine pet metara i težine deset tona. Naručitelj je htio da bude baš od stakla, a ja sam rekla kako se može razbiti, kazala nam je u telefonskom razgovoru Leviana.

A Sandra Kapitanović(17), učenica trećeg razreda šibenske Tehničke škole, izlaže na izložbi kalendara u Zagrebu, u Klovićevim dvorima, u povodu velike manifestacije umjetnosti pod nazivom „Izazov moderne Zagreb - Beč 1900.“



Zanimljivo je da se obje autorice, toliko generacijski udaljene, i obiteljski dobro poznaju i posjećuju, izmjenjujući iskustva kad Bjelan boravi u rodnome Šibeniku.

Na popratnoj izložbi te međunarodne kulturne manifestacije u Klovića, za koju je bio raspisani i natječaj za najbolje vizualne radove na temu „kalendar“, Sandra je osvojila treću nagradu. I to za svoju naslovnu kalendarsku sliku impresionističke manire, nazvanu „kolovoz“.

To je i prvi put da jedna šibenska učenica izlaže u tako prestižnoj galeriji kao što su Klovićevi dvori.

- Ovo za mene predstavlja veliko iznenađenje kome se nisam nadala. Ponosna sam na ovakvo priznanje i dalje ću nastaviti s ovim što sam na likovnome planu u školi započela, rekla nam je kratko samozatajna Sandra.



 

17. travanj 2024 19:24