StoryEditorOCM
IzložbeMuzej pobjede

Restović Zekanoviću: Dođi i pogledaj "Sutjesku", pa ćeš s više hrabrosti govoriti da si iz Šibenika (FOTO)

1. lipnja 2018. - 22:23

U šibenskom Muzeju pobjede otvorena je izložba "Sutjeska", povodom 75. obljetnice bitke na Sutjesci. Kako je istaknuo Zoran Restović, predsjednik Udruge antifašista Šibenik, riječ je o najvećoj bitci na području Balkana u Drugom svjetskom ratu.

Inače, radi se o četvrtoj izložbi koja je postavljena u šibenskom Muzeju pobjede. Izložba "Sutjeska" posebno je pripremljena za turiste, tako su svi tekstovi na panoima na kojima je kronološki opisana bitka na Sutjesci napisani na hrvatskom i engleskom jeziku.

Također, na izložbi se mogu vidjeti rijetke autentične fotografije snimljene davne 1943. godine kada je vođena ta jednomjesečna bitka u kojoj je poginulo 7543 partizanskih boraca:

- Kao i svi navjeći sinonimi 2. svjetskog rata u borbi protiv antifašista, tako je i bitka na Sutjesci došla na udar modernih revizionista koji je napadaju lažima. Rekao bih da ti "veliki" novi povjesničari pričaju gluposti. Kako oko broja poginulih, tako i oko nacionalnog sastava postrojbi koje su se borile na Sutjesci. Ukratko, izvrću se brojne povijesne činjenice. Baš zbog tih i takvih željeli smo postaviti ovu izložbu koja nudi relevantne podatke o bitki na Sutjesci- istaknuo je Restović.

Jedna od krivih teza koje se plasiraju u novije vrijeme je ona da su partizanske jedinice iz Dalmacije uglavnom činili Srbi koji su otišli u Narodno oslobodilačku borbu zbog straha od terora NDH. Međutim, ova izložba baš pobija tu tezu. Naime, u šibenskom Muzeju pobjede postavljen je ekran s imenima svim poginulih boraca na Sutjeci s područja nekadašnje šibenske općine:

- U bitci na Sutjesci sudjelovalo je 1316 Šibenčana. Poginulo je 535 boraca iz šibenske općine, od čega je 467 Hrvata- rekao je Restović.

Primjerice, izložba otkriva i podatak da je u Drugoj dalmatinskoj brigadi koja je sudjelovala u poznatoj bitki na Barama bilo 452 Šibenčana, a poginulo je njih 206.

Na koncu, Restović je poslao poruku i političarima desne provenijencije, a naročito je apostrofirao Šibenčanina Hrvoja Zekanovića, saborskog zastupnika Hrasta:

- Poručujem Zekanoviću neka pogleda ovu izložbu, pa će zasigurno s većom hrabrošću ubuduće pričati kako je iz Šibenika- zaključio je Zoran Restović.

26. travanj 2024 17:38