StoryEditorOCM
IzložbeIzložba keramike

Planetarij ćupova Nataše Erceg Ninić u galeriji sv. Krševana

20. travnja 2017. - 22:51


Nataša Erceg Ninić, keramičarka iz Zagreba osvojila je šibensku publiku prije tri godine svojim glinenim tanjurima, a to će se dogoditi i ovaj put, kada u galeriji sv. Krševana izlaže glinene ćupove koje naziva planetima, pretkazala je Antonija Modrušan, ravnateljica "Krševana" otvarajući večeras izložbu ove samozatajne umjetnice zanimljivog životnog puta: diplomirala je pravo, no pronašla se u svijetu umjetnosti.

Erceg Ninić je među osnivačima udruge Terakota za promicanje književnosti i primijenjene umjetnosti, članica HDLU-a, te Hrvatskog udruženja keramičara Kerameikon.
Oslanja se na drevne tradicije obrade gline, formirajući umjetničke, moguće i uporabne predmete prirodnog izgleda, kao da su upravo pronađeni na nekakvom arheološkom polju, a zapravo vrlo moderne skulpture – rječju bezvremenske, naglasila je Modrušan, dodajući kako je autorica opčinjena teksturama na glini, majstorski oponašajući izgled drva i kamena u kombinaciji s oksidima, minuciozno i strpljivo rukom izrađujući svaku rupicu i neravninu.

Radom Nataše Ninić Erceg oduševljen je i Vanja Babić, likovni kritičar koji je večeras podvukao da umjetnica svoju keramiku tretira rubno, između čiste umjetnosti, skulpturalnosti i primijenjene umjetnosti i njezina snaga je upravo na tome graničnom području. Njezini tanjuri, kao i ćupovi-planeti mogu funkcionirati također kao instalacije u prostoru, zaključio je Babić.
Izložba će biti postavljena do 4. svibnja. 
 

25. travanj 2024 03:31