StoryEditorOCM
IzložbeVečeras u Galeriji sv. Krševana

Nevena Petra Piližota - čudo olovke u digitalnom dobu

12. listopada 2018. - 13:16

 

Akademska slikarica Nevena Petra Piližota svoju novu samostalnu izložbu večeras otvara u Galeriji sv. Krševana. Iza ove mlade autorice, 20-ak je samostalnih i skupnih izložaba. U rodom Šibeniku više je puta izlagala, među ostalim u galeriji Gradske knjižnice Juraj Šižgorić i Muzeju grada Šibenika, ali prvi put u najznačajnijoj šibenskoj likovnoj ustanovi.
Svojim sugrađanima predstavit će se serijom najnovijih radova iz ciklusa Dnevnik kojim se bavi već nekoliko godina, a izložbu je nazvala Pogledi.


-Riječ je o portretima stvarnih osoba, živućih i iz prošlosti, iz različitih područja: politike, književnosti, filma, glazbe, filozofije… Bit će izloženo dvadesetak radova u kolažnoj tehnici. To su crteži u olovci s novinskim papirom na papiru. Mogla bih reći da se radi o svojevrsnom dnevničkom zapisu u kojem pokušavam analizirati odnos promatrača i promatranoga, odnosno objekta i subjekta – rekla je Piližota.


Svjesna je kako je odabir obične olovke i papira, kao likovnog jezika, u vrijeme digitalne medijske kulture i fragmentirane, a time i nepotpune, čak i iskrivljene slike i spoznaje, nešto toliko obično da je istovremeno i neočekivano, možda i nepoznato. Slično je i s odabirom portreta kao motiva u njezinoj umjetnosti. Iako će posjetitelji prepoznati osobe koje portretira, pitanje je znaju li ih zapravo, kaže Piližota.


-Kao što ulogiranost ne jamči informiranost, tako ni raspolaganje statističkim podacima o subjektima portretiranja nužno ne vodi njihovu (u)poznavanju – zaključuje.
Studij slikarstva završila je prije sedam godina na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a godinu dana kasnije diplomirala je i na Pravnom fakultetu. Bila je i dobitnica rektorove nagrade.


Izložba Pogledi, bit će otvorena ovog četvrtka u 19. 30 sati, a moći će se razgledati do 27. listopada.

 

24. travanj 2024 08:16