StoryEditorOCM
Izložbedo 12. travnja

Najugroženije ptice rijeke Krke: Galerija Kninskog muzeja ugostila izložbu fotografija Ivice Lolića

Piše Marija Lončar
19. ožujka 2021. - 16:05

Čudesan svijet ptica uselio se u Galeriju Kninskog muzeja i moći će se razgledati do 12. travnja. Riječ je o izložbi fotografija autor kojih je Ivica Lolić, istaknuti hrvatski ornitolog, fotograf i stručni suradnik Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izložbom su predstavljene ptice s popisa Natura 2000 koje obuhvaća rijeku Krku i okolni plato, a riječ je o ugroženim vrstama koje su uvrštene u Crvenu knjigu ptica Hrvatske.

Izložena je serija od 10 fotografija nastalih prije dvije godine tijekom monitoringa ptica na tom području, a u sklopu projekta održivog razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000.

Inače, u Šibensko-kninskoj županiji devet je zaštićenih područja i 56 područja ekološke mreže Natura 2000 kojim upravlja županijska Javna Ustanova "Priroda".

- Krka i okolni plato od osobite su važnosti za ptice, a monitoringom, koji se odnosi na prebrojavanje i mjerenje brojnosti i rasprostranjenosti vrste ili staništa ptica, obuhvaćene su najugroženije ptice s popisa Natura vrsta uključenih u Crvenu knjigu ptica Hrvatske. To su: velika ševa, ćukavica, crnoprugi trstenjak, kratkoprsta ševa, suri orao, orao zmijar i sivi sokol te voljić maslinar koji nije na listi ugroženih, ali je važna vrsta za istraživano područje, budući da ono toj ptici pruža kvalitetno stanište za gniježđenje – poručili su iz JU Priroda Šibensko-kninske županije koja je zajedno s Kninskim muzejom i organizator ove izložbe.
 

16. travanj 2024 10:22