StoryEditorOCM
Izložbejoško čelar

Najstariji aktivni šibenski fotoreporter i doajen novinarstva otvara izložbu povodom 60 godina karijere

Piše Šibenski.hr
8. srpnja 2022. - 12:34

Povodom 60. obljetnice novinarske i fotoreporterske karijere Joška Čelara i njegovog 90. rođendana Udruga "Volim Šibenik” u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku i Javnom ustanovom "Nacionalni park Krka” organizira izložbu povijesnih fotografija Joška Čelara, doajena šibenskog novinarstva i fotoreporterske profesije pod nazivom "Šibenski amarcord”.

Izložba će biti otvorena u utorak, 12. srpnja u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić”

Joško Čelar, doajen šibenskog i hrvatskog novinarstva, prvu je reportažu objavio u "Šibenskom listu" 1962. godine, a snima i piše i danas, s jednakim žarom i ljubavlju kao i tada.

Od 2016. godine Udruga "Volim Šibenik” digitalizirala je više od 6000 fotografija Joška Čelara snimljenih u razdoblju od 1961. do 1991. godine. Na taj je način sačuvan do sada najveći i najvrijedniji fundus povijesnih novinskih fotografija čiji je narativ pripada Šibeniku i šibenskom zavičaju.

Najveći i najvažniji dio fotografskog opusa Joška Čelara nastao je šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća i to jedino je cjelovito i autentično svjedočenje o Šibeniku i Šibenčanima toga doba te posebno nastanka i razvoja modernog Šibenika što ga čini osobito vrijednim. Joškove fotografije postale se simboli Šibenika i neizbrisivi pečati šibenskog zavičajnog identiteta te će kao osobito vrijedna i značajna baština biti pohranjene i trajno čuvane u Državnom arhivu u Šibeniku.

01. listopad 2023 13:23