StoryEditorOCM
IzložbeIzložba Ive Pervana

Nagrađivani fotograf opet izlaže u Šibeniku: Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' i on vole se javno

6. srpnja 2019. - 12:09


Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ i poznati splitski fotograf Ivo Pervan vole se javno. Nije prvi put da ovaj nagrađivani fotograf, čiji su radovi, među ostalim, na turističkim plakatima 90-ih godina, Hrvatskoj donijeli sedam međunarodnih nagrada, izlaže u Šibeniku.

Gorljivi zagovornik važnosti predstavljanja i turističke promocije hrvatske prirodne i kulturne baštine u zemlji i svijetu te oštar kritičar onih koji, kaže, za to primaju plaću, ali to ne rade dovoljno kvalitetnu i ustrajno, vjeruje i kako onim što snima ostavlja svoj trag na Zemlji. Šibenskoj javnosti ovaj put predstavlja se ciklusom fotografija o ljepotama Biokova, a riječ je o projektu koji je, kako je istaknuo ravnatelj Parka prirode Biokovo Velimir Vidak-Buljan nastao u povodu 35. godišnjice proglašenja Biokova parkom prirode.

-Biokovo nisu samo poskoci, turisti u japankama i Gorska služba spašavanja. Biokovo ima puno toga lijepoga pokazati što je Ivo Pervan u svojim fotografijama i učinio. Snimljeno je preko 2 000 fotografija i ne treba o njima puno govoriti. Nije Biokovo samo sivi, goli kamen. Željeli smo pokazati i njegovu ljepšu, nježniju, „ženstveniju“ stranu i kada sam vidio neke fotografije cvijeća pomislio sam da je iz Amazone. Ali, jest i to je Biokovo, a maestro Pervan, ja ga tako zovem, u svojim fotografijama pokazuje bezvremensko, ono što je trajna vrijednost… Biokovo i Ivo Pervan su posebne vrijednosti Hrvatske – ozbiljan je bio Vidak-Buljan.

Puno hvale za Pervana imala je i voditeljica Centra za vizualnu kulturu i galerije knjižnice Zdenka Bilušić.
-Na ovoj izložbi možemo uživati u velebnim prizorima planinskog masiva Biokova i, u isto vrijeme, ljepoti i savršenstvu cvijeća koje je u stvarnosti oku gotovo nevidljivo. Portretirati cvijet, pretpostavljam, isto je tako zahtjevno, ako ne i zahtjevnije, kao i ljudsko lice – istaknula je Bilušić.

Na hvalu je Pervan uzvratio hvalom te je Šibenik nazvao jednim od najljepših gradova ne samo u Hrvatskoj, nego na cijelom Mediteranu. Ipak njegovu kritičnom oku i jeziku nije promaklo kako bezvremenske ljepote Biokova nisu privukle pozornost onih koji imaju utjecaj i moć, a i plaćeni su da rade za opće dobro.

-Hvala ljudima iz Parka prirode Biokova koji su shvatili što Hrvatska ima, ali koja to na žalost ne koristi u svojoj promidžbi. Fotografija je danas najmoćnije sredstvo komunikacije. Na žalost na našim se prostorima to uopće ne shvaća. Zanosimo se prolaznim stvarima sumnjive kvalitete: nogometnim rezultatima koji dođu i prođu. Ljepote koje pokazuje ova izložba postojale su prije, a postojat će i poslije nas. To je puno važnije negoli baviti se nogometom. Da je ovdje došao Luka Modrić vi ne biste mogli stati u ovu galeriju, a red bi bio i na ulici. Svaka čast nogometu i nogometašima, i ja ih podržavam, ali oni meni nisu ni Bog ni svemir! Strašno mi je žao što ovdje ne mogu pozdraviti vašeg župana, gradonačelnika i ljude iz turizma koji bi ovo morali koristi. Često mi prigovaraju da govorim negativno i kritički. To ću raditi do kraja života, jer govorim istinu – kazao je Pervan pozvavši Šibenčane da uživaju u ljepotama Biokova na izložbi koja će biti otvorena do 31. srpnja, a koju su do sada vidjeli Makarani, Zagrepčani i Dubrovčani.

17. travanj 2024 02:15