StoryEditorOCM
Izložbezaljubljenici u krku

Na Skradinskom buku otvorena izložba fotografija članova Foto kluba Šibenik s motivima otoka Visovca

Piše Šibenski.hr
5. listopada 2022. - 16:49

Iako s Carskog vidikovca na Skradinskom buku pogled ne seže do Visovca, ipak možete uživati u detaljima mističnog Krkina otočića: dvanaest fotografija otoka Visovca što su ih snimili članovi Foto kluba Šibenik izloženo je, pod nazivom Visovac – Pax et bonum, na štafelajima na platou Carskoga vidikovca.

Riječ je o radovima dugogodišnjih zaljubljenika u Krku, dobrih poznavatelja njenih navada, što se može iščitati iz fotografija koje nam Visovac prikazuju u detaljima. Izložba je postavljena u povodu 4. listopada, Dana sv. Franje, osnivača franjevačkog reda, ali i zaštitnika životinja, pa se zato i Svjetski dan zaštite životinja obilježava toga dana. Fotografije se mogu vidjeti i u virtualnoj izložbi na službenim mrežnim stranicama Nacionalnog parka „Krka“. 

Visovac, nekadašnja Bijela stijena (Lapis albus), otok je koji se odmara u spokoju Visovačkog jezera. Prepoznatljiv je po vizuri visokih jablanova koji ga okružuju. Visovac je kultiviran kao samostanski vrt s brojnim dekorativnim vrstama. Na njemu danas obitavaju ptice i domaće životinje, od kojih su najpoznatiji, fotografskom oku najprivlačniji, živopisni paunovi. Zbog njegova specifičnog položaja i meditativnog ambijenta, Visovac su sredinom 14. st. prvo naselili eremiti, pustinjaci reda sv. Augustina. Augustinci su na njemu sagradili manji samostan i crkvicu posvećenu sv. Pavlu apostolu, od kojih su danas vidljivi stupovi s lukovima u klaustru i krunište bunara.

image
NP Krka

Kad su na otok u 15. st. došli franjevci, izgradili su novu crkvu, u gotičkom stilu. Crkva je krajem 17. st. produžena i obnovljena u baroknom stilu. Tada je dobila još jednu apsidu, pa je rijedak primjer crkve s dvama glavnim oltarima u hrvatskoj sakralnoj arhitekturi. U desnoj apsidi nalazi se kopija slike Gospe Visovačke, a u lijevoj barokno drveno raspelo s početka 18. st. U samostanskoj zbirci pohranjeni su brojni vrijedni predmeti, inkunabule i umjetnine. Visovac je mjesto duhovnosti, mira i molitve što ih njeguju franjevci koji na njemu žive. Dobrodošlica kojom dočekaju one koji kroče na otok nadaleko je poznata. 

Foto klub Šibenik udruga je tehničke kulture koja ostvaruje programe s područja fotografske djelatnosti, fotografskog stvaralaštva i fotografske tehnike. Član je Hrvatskoga fotosaveza. Prva, konstituirajuća skupština Kluba održana je 24. travnja 1964. godine.

Danas Foto klub Šibenik broji dvadesetak iskusnih fotoamatera i mladih entuzijasta, o čijoj aktivnosti u proteklih sedam godina najbolje svjedoči pedesetak izložaba, samostalnih i klupskih, te brojna sudjelovanja njegovih članova na pozivnim izložbama. Tijekom pola stoljeća kontinuiranog i uspješnog djelovanja na području kreativnog fotografskog stvaralaštva članovi Foto kluba Šibenik svojim su fotografijama bilježili i povijest svoga grada i prezentirali ga na izložbama u zemlji i inozemstvu, dajući time znatan doprinos kulturnome životu Šibenika.

24. rujan 2023 19:51