StoryEditorOCM
Izložbe‘100 godina Jadrije‘

Na izložbi u šibenskom Muzeju saznat ćete sve o omiljenom gradskom kupalištu koje slavi okruglu obljetnicu

Piše šibenski.hr
9. kolovoza 2022. - 11:54

Povodom velikog, stotog rođendana šibenskog gradskog kupališta Jadrija, u Muzeju grada Šibenika će u srijedu, 10. kolovoza u 20 sati, biti otvorena izložba naziva “100 godina Jadrije”.

Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Šibenika, Državnog arhiva u Šibeniku i Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji. Posjetitelji će moći saznati zanimljivosti o razvoju turizma, zatim o prostoru na kojem je izgrađena Jadrija, te o stogodišnjoj povijesti samog kupališta. Također, moći će pročitati i vidjeti kazivanja brojnih Jadrijašica i Jadrijaša, koijma i ovim putem zahvaljujemo na suradnji i susretljivosti. Isto tako, zahvaljujemo i našim sugrađanima koji su nam svesrdno pomogli posudivši nam fotografije iz obiteljskih albuma, ali i predmete koji će također biti izloženi. Moramo spomenuti kako su svi bili sretni da mogu sudjelovati u ovom projektu, pokazavši i time koliko im Jadrija znači.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Zašto je Jadrija dobila ime Jadrija, kako je Šime Grubišić Rovilo došao na ideju o gradnji gradskog kupališta, tko je Jadriju pošumljavao i zahvaljujući kome danas na Jadriji možemo uživati u hladu i mirisima borova, koje su kabine prve izgrađene, koje su i zašto srušene, koja je vikendica prva izgrađena na Jadriji, gdje je na Jadriji bila ambulanta, a gdje brijačnica, kako su Jadrijaši upozoravani da brod “Jadrija” kreće prema Šibeniku, gdje su odlazili ljubovati, a gdje su igrali ragbi u moru, gdje je na Jadriji Masna ulica i zašto se tako zove, kome je već nakon prve svirke rasparan ugovor radi “malo življeg nastupa i napaljene publike”, kako je izgledala signalizacija na svjetioniku, tko je preplivao od Obonjana do Jadrije, a tko pokrenuo Bodulska pripetavanja, kako je nastala pjesma “Jadrija moje mladosti”, a kako je ime dobila klapa “Jadrija”, koji je bio svakodnevni menu u šumici, gdje su na brodu “Jadrija” sjedili frajeri, o Jadriji prije Jadrije i razvoju turizma u svijetu i u našim krajevima… O svemu tome i brojnim drugim zanimljivostima moći ćete saznati od autora izložbe, Jadrana Kale, Mirjane Kos Nalis, Marije Krnčević Rak i Nataše Mučalo.

Ono što nećete moći saznati je recept za krafne u Rušija!

30. ožujak 2023 07:28