StoryEditorOCM
IzložbeProgram u Azimutu

Marina Uzelac predstavit će se šibenskoj publici izložbom ‘Sito i Otisak‘, najavljen koncert Ivana Ščapeca s projektom Eine

Piše Šibenski.hr
10. studenog 2021. - 18:42

Marina Uzelac predstaviti će se šibenskoj publici u Azimutu izložbom Sito i Otisak (11. studeno.), dok će Ivan Ščapec sa svojim projektom Eine nastaviti koncertnu sezonu Nevidljive scene (12. studenog).

Četvrtak 11. studenog u 20 sati

Marina Uzelac: Sito i Otisak

Ako pratite domaću nezavisnu glazbenu scenu, teško ste mogli promašiti  Marine Uzelac na regionalnim glazbenim portalima i na društvenim mrežama. Posebno to vrijedi za one koji vole kvalitetnu koncertnu fotografiju. Uzelac ili kako ju je netko od domaćih glazbenika iz njezinog najužeg kruga nazvao Vizuelac, posljednjih je godina postala kroničarka domaće nezavisne scene. No, Marina nije samo talentirana djevojka s fotoaparatom u ruci koja bilježi najljepše koncertne trenutke. Ona je  profesionalno vezana i za režiju. Kao redateljica potpisuje neke od najzanimljivijih i nagrađivanih videospotova glazbenika poput Seine, Klinika Denisa Kataneca, Eine, Artan Lili, Nežni Dalibor, Koala Voice…

'Sito i otisak' je eksperimentalna serija fotografija koja se kroz korištenje starih 35mm slajdova poigrava sa duplom ekspozicijom na intuitivan način. Proces dobijanja duple ekspozicije odvija se kompletno unutar fotoaparata.

Serija fotografija se bavi prostorom preklapanja slika u kojem autorica odabire slike koje će se preklopiti, ali ne i način na koji će se to odigrati.

- Počela sam se baviti ovom serijom vrlo brzo nakon što sam se počela baviti fotografijom i izučavala na koji način mehanizam analogne kamere funkcioniše i to na vrlo naivan 'šta bi se desilo kada bih ovo probala da uradim' način. Nije bilo ništa previše unapred osmišljeno. Na početku sam puno grešila, ali iako sam, kako su godine prolazile, uspela da donekle ovladam procesom, on nikada neće moći biti potpuno u mojoj kontroli i to je ono što me uvek vraća i iznova fascinira.'

Marina Uzelac je rođena 1991. u Pančevu. Završila je filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu. Fotografijom se bavi od srednje škole. Radila je na mnogim igranim i dokumentarim filmovima. Poslednjih godina se pretežno bavi režiranjem i snimanjem muzičkih spotova u različitim tehnikama od igranih do animiranih. Živi i radi u Zagrebu.

Petak 12. studenog u 21:30 sati

Eine

EINE je projekt Ivana Ščapeca, autora prisutnog na sceni već desetak godina u različitim inkarnacijama (Seine, Vlasta Popić, litl itali, Chubakina Baka).

Projekt bez ambicija, želje za utiskom, prilagođen tihim prostorima i nježnoj pažnji. Počeo je s jednim kratkim izdanjem naslovljeno "Dva" te pjesmom "Sve" u suradnji s režiserkom Marinom Uzelac, prikazujući mučan bitak riba u ribarnici. Krajem 2018. izdaje još jedno kraće izdanje u open-source formatu pod nazivom "Sega" koje tematizira kulturu kao otvoreni kod, nasuprot naivne sistemske paradigme vlasništva nad metafizičkim. Početkom 2020. izdaje EP pod nazivom "Prepiske" koje čine prijevodi dviju anglofonih pjesama, a u proljeće 2021. sa svojom pjesmom "Misao" našao se i na kompilaciji zagrebačke scene "Zagreb Calling".

19. travanj 2024 22:22