StoryEditorOCM
Izložbe‘Dišeš?‘

Iznad ulaznih vrata u Krešimirov dom osvanula zanimljiva svjetlosna instalacija: Iz gradske uprave otkrili o čemu se radi

Piše Ana Petrić
3. svibnja 2023. - 13:01

Iznad ulaznih vrata u Krešimirov dom osvanula je zanimljiva svjetlosna instalacija, odnosno neonski natpis ‘‘Dišeš?‘‘, a iz gradske su nam uprave otkrili kako je zapravo riječ o dijelu izložbe koja će biti otvorena u petak u Galeriji svetog Krševana.

Izložba je svojevrsni presjek rada suvremene umjetnice Ane Elizabet koja se isprva bavila isključivo kiparskim projektima i skulpturama većih dimenzija, a iza sebe ima mnogobrojna samostalna i skupna izlaganja, kao i razne nagrade i priznanja.

-Izložbom koja će biti otvorena u petak u Galeriji svetog Krševana, umjetnica će se šibenskoj publici predstaviti svojevrsnom instalacijom koja se sastoji od skulptura i  trodimenzionalnih umjetničkih objekata te svjetlosnog objekta s natpisom "Dišeš?" postavljenog na pročelje zgrade gradske uprave. Osjećaj ili potreba za otvorenim prostorom izražen je kroz fotografije neba koje se pojavljuju u njenim fotografskim ciklusima i svjetlosnim objektima još od početka dvijetisućitih. Ana ih producira kao printeve kaširane na aluminijski kompozit, svjetlosne kutije ili, popularno kazano, ligtboxove - kaže nam Antonija Modrušan, ravnateljica Galerije svetog Krševana u Šibeniku.

Niti spomenuti lighboxovi niti svjetlosni objekt s tekstom, dodaje Modrušan, nisu skulpture u punom smislu riječi, ali su svakako objekti koji nose fluidne slike, misli, bljeskove nebeske svjetlosti, koja se na trenutak pojavi te isto tako nestane. 

-O spomenutom neonskom natpisu sama autorica kaže kako je ‘‘Dišeš?‘‘ investicija u promatrača te funkcionira kao svojevrsni podsjetnik – pomagač s namjerom da makar na trenutak osvijetli, a istovremeno i osvijesti unutrašnji prostor promatrača. Taj poziv na ‘‘reanimaciju‘‘ vlastitog života upućen je i pojedincu, ali i javnom prostoru grada - zaključuje ravnateljica Galerije sv. Krševana.

25. travanj 2024 00:30