StoryEditorOCM
IzložbeKlovićevi dvori

Izloženi radovi slavnog Šibenčanina: Iz British Museuma stigao pladanj vrijedan 300 tisuća eura!

Piše Šibenski.hr
11. rujna 2024. - 08:43

"Misterij majstora Fortezze" naziv je izložbe koja razotkriva europsko značenje šibenskog majstora zlatara i gravera, jednog od prvih umjetnika koji se još u 16. stoljeću potpisivao imenom i prezimenom. Njegova djela čuvaju se u muzejima diljem Europe, a izložba u Klovićevim dvorima prvi put donosi uvid u vrijedne umjetnine, izvijestio je HRT.

Na izložbu je stigao i prvi datirani i potpisani pladanj Oracija Fortezze, koji se čuva u British Museumu u Londonu. Jedan je od najupečatljivijih njegovih radova vrijedan 300.000 eura.

- Ono što je zapravo ova izložba iznjderila jest, da to nije samo British muzej, već i Viktorije i Albert muzej, muzej iz Venezije i Firenze koji je to prikupljao od kolekcionara. Prvi put smo u Galeriji Klovićevi dvori uspjeli izložiti gro materijala, istaknula je kustosica Jasmina Bavoljak.

Pladnjevi su većinom bili izloženi u bogatim kućama, a obiteljski grb u sredini bio je dokaz bogatstva, ukusa i intelektualnih interesa plemićkih obitelji.

Šibenski pladanj s grbom obitelji Grimani jedini je u Hrvatskoj i čuva se u Muzeju grada Šibenika.

- On kad je otkupljen 1982. godine na aukciji u Sotheby‘su to je bila jedna velika atrakcija i veliki publicitet je nastao. Zahvaljujući gospođi Flori Turner Vučetić je on stigao u Hrvatsku i prvo je došao ovdje u Klovićeve dvore, rekla je Marina Lambaša, muzejska savjetnica Muzeja grada Šibenika.

Pladnjevi, vrčevi, posude i zdjele, ali i korice matrikula izloženi u Klovićevim dvorima stigli su iz europskih muzeja pod strogim mjerama osiguranja.

- Mogu reći da je ovo bila jedna od najzahtjevnijih izložbi ne samo što se tiče financija nego i zahtjeva - od blindiranih vitrina, alarma, od vitrina u kojima postoje klima komore, od 24-satnog osiguranja, od kurira koji su pratili. Doslovno su kustosi iz Londona sjedili u kamionima i doputovali u Zagreb, kao i ovi iz Firenze, izjavila je kustosica Bavoljak.

Nedvojbeno je riječ o rijetkom, jedinstvenom uvidu u izniman umjetnički talent i raskoš šibenskog gravera koji ovom izložbom učvršćuje svoje mjesto u europskoj baštini kasnorenesansnih majstora, zaklkjujuče novinarka HRT-a.

 

11. rujan 2024 08:44