StoryEditorOCM
IzložbeGalerija knjižnice Juraj Šižgorić

Izložba crteža "Tuđa koža" Nevene Petre Piližota otvorena do 18. veljače

2. veljače 2017. - 22:30

"Tuđa koža" naziv je izložbe šibenske akademske slikarice Nevene Petre Piližota otvorene večeras u galeriji Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić". Piližota je inspirirana stihovima velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, a u punom obimu postav broji 36 crteža olovkom kombiniranih sa isječcima novina. Međutim, nisu svi izloženi, jer na zidovima galerije nije bilo dovoljno mjesta za toliko energije koju isijavaju vrlo zrela ostvarenja "vizualnih stihova" slikarice maestralne tehnike, koja prvi put u Šibeniku izlaže samostalno, istakla je uvodničarka Zdenka Bilušić, likovna pedagoginja.

-Naslov svakog rada sadrži datum nastanka, čime je naglašena "uloga" svakog crteža kao svojevrsnog dnevničkog zapisa. Širokim dijapazonom motiva nastojim naznačiti fragmente žene čiju je konkretnost i opstojnost pjesnikinja Vesna Parun nagoviještala u bezbroj svojih ostvarenja, kazala je Piližota i potom objasnila kako su crteži pokušaj obilježavanja odnosa spomenutog Subjekta prema okolini, bilo simbolički kroz cvijet lotosa, bilo s aspekta onih koji su u (ne)posrednoj relaciji sa Subjektom.

Te relacije u labirintu života možebitno su svedive i na borbu sa samim sobom, tako da su akromatski prikazi suhozida, surfanja na valovima (internetu?), pletenja čipke od novinskog materijala, slojevitijeg percipiranja tzv. promatrača, uloge medija u konstruiranju realnosti itd., u najmanju ruku ekvivalent postavljanju pitanja na koje je poetesa učestalo davala odgovore – zaključuje obrazlaganje vlastitog umjetničkog poriva za ovako koncipiranom izložbom.

-Nevena Petra Piližota kroz ovaj se ciklus intenzivno bavi problemom komunikacije, ne samo među ljudima, gdje je prirodna komunikacija zamijenjena virtualnom, već i temom sveprisutne medijske manipulacije koja se ne može izbjeći te na svoj način izražava jasno stajalište o tim temama, istaknula je Zdenka Bilušić.

Za nju je otvaranje ove izložbe bio posebno emotivan događaj, jer je Piližota bila njena učenica u OŠ Petra Krešimira IV i već u dječjoj dobi pokazivala je izniman talent za likovnost. Nije ga srećom, zanemarila upisavši Pravni fakultet u Zagrebu 2004., jer je već dogodine upisala i studij slikarstva na ALU i naposljetku, završila oba fakulteta. Rođena je 1986., no iza nje je već impresivna biografija sastavljena od nekoliko samostalnih i 20-tak skupnih izložbi te nagrade rektorata, otkupne nagrade za najbolji rad, stipendija Nacionalne zaklade za osobito nadarene studente...

Isticala se i na Pravnom fakultetu, kao demonstratorica te članica udruge Pravnik, a kasnije i tajnica istoimenog časopisa. Život je vezala uza Šibenik i nezaposlena je otkako je diplomirala, što je nažalost, u nas nimalo rijedak raskorak s izvrsnošću koju je dosad pokazala.
-Moje doba tek dolazi uvjerena sam, kao što dolazi još bolje vrijeme za Šibenik i ta se moja dva zanimanja mogu itekako dobro iskoristiti. Volim raditi i komunicirati, nadam se da se to i vidi a ovo je tek početak suradnje sa šibenskom publikom, optimistična je Nevena Petra Piližota.

Izložba "Tuđa koža" otvorena je do 18. veljače.




 

16. travanj 2024 20:37