StoryEditorOCM
Izložbenovo djelo

Iduća tri tjedna: Neven Tudić, šibenski umjetnik poznat i u inozemstvu izlaže u splitskoj Prokulturi

Piše Branimir Periša
27. veljače 2023. - 13:38

"Putovanje unatrag ne i jednakom" naziv je splitske izložbe Nevena Tudića, šibenskog likovnog umjetnika poznatog i izvan granica zemlje, a otvorit će je na Peristilu, u izložbenom prostoru Prokultura sutra u 19 sati. U naredna tri tjedna – do 13. ožujka – publika će biti u prilici razgledati Tudićev najnoviji rad, instalaciju od stiropora nadahnutu dominantnim motivom iz ragbija, jednog od najgrubljih sportova. Tudić je dobro poznat splitskoj publici; zadnji put izlagao je svoju instalaciju Simfonijski orkestar preklani na Peristilu.

-Skup igrača nadvijenih nad loptom odlično predstavlja konfrontaciju, sukob, rat osmorice protiv osmorice suparničkih igrača za jajoliki balun bačen između njih. To je sukob bijesnih bikova gdje se ne nazire mirno okončanje sučeljavanja. Gori! Usijano! - objašnjava autor motiv koji ga je nadahnuo za tu instalaciju. Izložba se poklapa s godišnjicom strašnog sukoba u Ukrajini nakon ruske invazije, no to nije bio izravni povod za Tudićevo novo djelo.

-Rat na istoku Europe može biti poveznica, ali nije. Pojmovna revolucija mi je na prvom mjestu, nastavlja Tudić nudeći filozofsko promišljanje. Sastoji se u tome da se svaki sukob i rat temelji na subjektivnom tumačenju zbilje uvjetovane postojanjem stvari i predmeta koje opažamo tu i ovdje te registriramo osjećajem želeći opaženo uzdignuti do znanja poopćavanjem. A to opće je zapravo, uvijek produkt subjektivnog i pojedinačnog mišljenja, što se, prema Nevenu Tudiću najbolje vidi u politici.

-Ako je individua na čelu države, moći će osobne interese i viđenja proturiti i podmetnuti za opće i braniti ih vojskom i policijom ustreba li. A to početno opće nije moje; ono je neposredno neodređeno za razliku od neposredno određenog mene i stvari koje uočavam nasuprot mene i u usporedbi sa mnom, zaključuje autor.

20. rujan 2023 09:53