StoryEditorOCM
IzložbeIzložba

Galerija Gradske knjižnice Juraj Šižgorić pretvorena je u lutkarsko carstvo iz mašte autorice Jagode Sablić (FOTO)

23. ožujka 2018. - 20:31

Galerija Gradske knjižnice Juraj Šižgorić od utorka je pretvorena u lutkarsko carstvo. Do 30. ožujka tu će na zidovima i vitrinama biti izloženo sedamdesetak lutaka koje je osmislila i izradila Šibenčanka Jagoda Sablić.

Povod izložbi je Svjetski dan lutkarstva 21. ožujka, a već na otvorenju ugostila je brojnu djecu iz šibenskih vrtića. Sablić, koja je do sada napisala, ilustrirala i objavila osam slikovnica te četiri bojanke, a ilustrirala je i slikovnicu "Radosne priče i pjesme" poznatog spikera HRT-a Tomislava Barana, također Šibenčanina, ističe kako je kao članica hrvatske UNIMA-e (Međunarodno udruženje lutkara) osjetila dužnost da se ovom izložbom oduži svom gradu i sugrađanima.

- Lutke me fasciniraju oduvijek. Nekada, kad je Šibenik imao lutkarsko kazalište, bila sam vjerni gledatelj. I danas idem gledati gdje god mogu lutkarske predstave. To me toliko fascinira da sam sanjala da imam svoje kućno kazalište. Ta mi se želja i ostvarila prije dvije godine kada sam s unučićem Markom, koji je moj glavni glumac, počela raditi kazalište u kući. Na žicu smo stavljali krpe, glumili… Ispalo je sasvim dobro i onda sam sebi rekla prepusti se svojoj mašti, živi svoj san - govori Sablić, koja je izložbu nazvala "Lutke pričaju dječje snove".

- Zanimale su me legende iz NP Krka. Na izložbi je predstavljeno deset likova nastalih prema legendama s područja NP Krka. One su mi ishodište, a onda ih nadograđujem i širim. Kao i kada pišem priču, sve počinje od crteža. Lutku, dakle, prvo nacrtam, a onda ih šivam. Najprije je nastala kraljica, a kada sam ju izradila, bilo je jasno da mora dobiti svog kralja. Priča se širila, pa su nastali grof i grofica, vile, vilenjak Mucko… Tu je i zločesta crna kraljica Barbara s gavranom koji kljuca oči dvorjanima koje je kraljica bacala kroz prozor, a nastala je prema jednoj koprivničkoj legendi. Kraljica Barbara ima i svog crnog kralja. Tu su i zločeste vještice Gata i Cota - nabraja Sablić dok pokazuje lutku Pipi Duge Čarape, jednog od najpoznatijih likova dječje literature. Bez nje, tvrdi Sablić, ni njezina izložba ne bi mogla proći.

- Uskoro bi mi trebala izići nova knjiga zagonetki za koju je recenziju radio pokojni Mladen Bjažić. Već planiram i novu izložbu lutaka. Bit će to zemaljska kugla s lutkama koje će predstavljati sve narode koji žive na Zemlji - zaključuje Sablić.

27. travanj 2024 05:49