StoryEditorOCM
Izložbedo kraja svibnja

Festival znanosti: u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić‘ otvorena izložba fotografija ‘Čudesan svijet ptica‘

Piše Šibenski.hr
10. svibnja 2021. - 16:49

U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić, u sklopu Festivala znanosti 2021. otvorena je izložba "Čudesan svijet ptica NATURA 2000 Krka i okolni plato“. Organizatori ove izložbe su Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije i Ornitološko društvo "Brgljez kamenjar“.

Izložbu čini serija od 10 fotografija nastalih tijekom realizacije monitoringa ptica u sklopu projekta ,,NATURA DRNIŠ - održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“. Izložba je u studenom i prosincu 2019. bila postavljena u foajeu Kino i kazališne dvorane "Ivana Meštrovića” u Drnišu prilikom predstavljanja rezultata monitoringa te u Kninskom muzeju u ožujku i travnju 2021.

Jedna od projektnih aktivnosti koja se odnosi na zaštitu i očuvanje staništa pod ekološkom mrežom Natura 2000 je monitoring ptica, a provela ga je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, partner na ovom projektu, u suradnji s Ornitološkim društvom "Brgljez kamenjar“. Projekt monitoringa ptica je proveden 2019. na području ekološke mreže Natura 2000 Krka i okolni plato kojim upravlja Javna ustanova Priroda Šibensko – kninske županije, a koje je od iznimne važnosti za ptice .

Aktivnosti monitoringa odnose se na prebrojavanje i mjerenje brojnosti i rasprostranjenosti vrste ili staništa ptica kroz vremenski period od 12 mjeseci, kako bi se obuhvatili svi godišnji ciklusi i životne navike ptica u različitim godišnjim periodima.

"Javna ustanova Priroda upravlja s ogromnim područjem ekološke mreže Natura 2000 u Šibensko-kninskoj županiji, a svako održivo upravljanje zaštićenim područjima mora biti utemeljeno na znanosti", kazala je ravnateljica ustanove, mr.sc. Anita Babačić Ajduk, zahvalivši svima uključenim u ovaj projekt, kao i organizatorima Festivala znanosti 2021.

Ivica Lolić, autor fotografija i koautor izvješća o provedenom monitoringu ptica respektabilni je hrvatski ornitolog i fotograf te stručni suradnik Zavoda za ornitologiju HAZU.

"Područje Promine iznimno je važno za surog orla koji u Hrvatskoj ima status kritično ugrožene vrste i za zmijara sa statusom ugrožene gnijezdeće populacije, kanjon rijeke Guduće je bogat s ornitološkog aspekta za populac iju gnjezdarica i zimovalica'' , istaknuo je autor.

Pored iznimno zanimljive izložbe, koja je već pobudila interes javnosti predstavljena je i interaktivna knjiga koja u sebi inkorporira zvučne i slikovne efekte na temu drniške prirodne baštine.

Izložba će biti otvorena do kraja svibnja u radno vrijeme knjižnice.

16. travanj 2024 15:27