StoryEditorOCM
IzložbeU gradskoj knjižnici

"Bijelo na crnom" - izložba radova lani preminulog Vladimira Mihokovića Mihe, dobrog slikara i dobrog čovjeka

Piše Marija Lončar
4. studenog 2020. - 15:43

Malo tko u Šibeniku, čak i oni koji kulturna događanja prate tek sporadično, ne poznaje slikarski rad Vladimira Mihokovića Mihe. Riječ je, naime, o autoru koji je relativno često izlagao, a još više, njegovi radovi krase zidove mnogih interijera.

Kada je lani u svibnju, nakon kratke i teške bolesti, iznenada preminuo u 65. godini života, njegovi prijatelji i suradnici okupljeni u likovnoj udruzi Grupa 9 organizirali su retrospektivu njegovih radova u Galeriji sv. Krševana.

Danas, godinu dana kasnije, Vladimira Mihanovića Mihe, dobrog slikara i dobrog čovjeka, pisjetili su se i u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. U galeriji knjižnice izloženo je 25 radova nastalih u tehnici krede na papiru, predstavljajući ovog umjetnika u svjetlu drugačijem nego li je publika do sada navikla.

Voditeljica Centra za vizualnu kulturu mladih šibenske knjižnice i kustosica izložbe Zdenka Bilušić kaže kako je riječ o radovima nastalim prije nekoliko godina, a sada su prvi put izloženi u javnosti.

- Poticaj za izložbu došao je od Lenke, supruge pokojnog Mihe. O ovoj smo izložbi razgovarale i planirale je još prije korone, ali i onda je sve stalo. Nakon tog prvog vala ponovo smo počeli pripremati izložbu i evo nas sada tu. Valja teći, kako do sada nismo imali piliku vidjeti Mihine radove u crno-bijeloj tehnici.

Zapravo, sve je počelo kako je svom unuku prije nekoliko godina kupio bijelu kredu da dijete crta, a onda se i sam Miha s tim zaigrao. S obzirom da je ovo bijela kreda na crnom papiru, izložba je nazvana "Bijelo na crno". Ovaj šibenski i vodički slikar, likovni pedagog, kantautor i humanist crta poznate prizore: marine, vinjete, mrtvu prirodu, maslinike, animalističke motive. Riječ je o izložbi koja pokazuje zrelog Mihu koji je stvarno bio nadaren i koji je, što se možda isto tako nedovoljno zna, bio izuzetan akvarelist i crtač. Do sada nikada nismo imali prilike ove radove vidjeti na ovako zaokruženoj izložbi – kazala je Bilušić.

Izložba "Bijelo na crnom" Vladimira Mihokovića MIhe u galeriji šibenske knjižnice bit će otvorena do kraja studenog.

19. travanj 2024 21:05