StoryEditorOCM
IzložbeSLATKA BAŠTINA

Ako imate problem koju igračku odabrati nekom djetetu za dar - otiđite u šibenski muzej na izložbu starinskih igračaka

9. ožujka 2017. - 09:31

Ako imate problem koju igračku odabrati nekom djetetu za dar - a djeca nikad više nisu bila zasićena količinom i vrstom igračaka! - otiđite na izložbu pod nazivom Dječje igračke iz hrvatske baštine koju večeras zajednički u Šibeniku otvaraju Etnografski muzej iz Zagreba i Muzej grada Šibenika.

Velika dvorana do obale postat će i svojevrsno zabavište, igraonica, vrtić... jer ne samo što će djeca moći vidjeti izložene eksponate već će ih moći i dirati, poigrati se, a jedan od proizvođača starinskih drvenih igračaka koji surađuje s Etnografskim muzejom, napravio je kontingent za komisijsku prodaju.

 



Realizatorica postava dr. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju Zagreb, podsjeća da je još 2009. godine tradicijska dječja igračka s područja Hrvatskog zagorja uvrštena na listu nematerijalne baštine UNESCO-a.

- Uvjet je bio da su to igračke i izrada koja u narodu još živi, a to je upravo u Zagorju.
Podsjetimo, starinske igračke proizvodile su se nekoć i u Zelovu kod Sinja - bila je poznata ona drvena zelovska 'tica, i u Vidovcu kod Zagreba, a bivši lanac Narodnih rukotvorina ih je prodavao po zemlji i po cijelom svijetu. Nažalost, nema više ni Rukotvorina ni 'tica iz Zelova i Vidovca, no održali su se još oni u selima poput Laza Stubičkog i Bistričkog, a najjača proizvodnja je u selu Tugonica i Turnišće, nadomak Marije Bistrice, dočim se igračke u lončarskoj proizvodnji najviše rade u selu Dubravec, Jerovec, Bedenec.

Pored starih igračaka još iz 19. stoljeća, bit će igračaka koje su radila i djeca sama, pa onih koje su roditelji radili djeci - zvrkove od oraha, praćke, male svirale od komušine...
Nikolina Jelavić Mitrović, dizajnerica izložbenih vitrina, izložbu je prilagodila djeci, tako da se mogu igrati, slagati, crtati, bojati... a vidjet će i film iz kojega je razvidno da je svaka igračka rukom napravljena, dakle unikat.

- Naš Muzej potiče tu proizvodnju, proizvođači se prilagođavaju, sve se radi s ekološkim bojama, traže se zamjenski materijali za čavle... - govori dr. Iris Biškupić Bašić.

 




Na izložbi je oko 250 eksponata, ona je dio velike izložbe Svijet igračaka koja je i napravljena uz prijavu na listu UNESCO-a. Zahvalni smo, kaže dr. Iris Biškupić Bašić, pozivu ravnatelja Muzeja grada Šibenika Željka Krnčevića, za njih je bilo osobito inspirativno što izložbu postavljaju u gradu Međunarodnog dječjeg festivala.
- Imamo osjećaj da je izložba došla kući! Bit će otvorena danas u 19 sati.


Dajmo djeci korijene i krila
- Etnografski muzej iz Zagreba ima projekt u kojem u suradnji sa županijama, gradovima i općinama daje izraditi tradicijske dječje igračke i onda vrtići, primjerice, dobiju paket od 50 igračaka, bojice i bojanke i - dječju predstavu! Tako im razvijamo osjećaj za baštinu - govori dr. Iris Biškupić Bašić.

18. travanj 2024 14:09