StoryEditorOCM
BaštinaZaštita kulturne baštine

Započela restauracija Meštrovićevih djela u Drnišu: Studentica Barbara Pulić radi na Oračima

Piše šibenski.hr
8. srpnja 2021. - 13:28

Ovo ljeto je Grad Drniš za drniške studente ponudio nekoliko radnih mjesta koji se mogu obavljati preko studentskog servisa. Jedna od njih je i mlada Barbara Pulić, studentica 5. godine Umjetničke akademije u Splitu, smjer konzervacija – restauracija kamena, koja je danas započela s restauracijom Meštrovićevih Orača.

Ivan Meštrović (1883-1962), jedan je od najistaknutijih hrvatskih umjetnika prve polovice 20. stoljeća, a djelovao je kao kipar, slikar, arhitekt i pisac.

Meštrović potječe iz Otavica nedaleko Drniša, gdje je proveo djetinjstvo. Meštrovićeva djela danas su izložena diljem Hrvatske i svijeta, a značajan dio svojih radova umjetnik je posvetio i darovao zavičaju. Pokraj Otavica projektirao je i dao izgraditi Crkvu Presvetog Otkupitelja, grobnicu obitelji Meštrović, a u Otavicama se mogu vidjeti i druge njegove građevine (obiteljska kuća, škola, Antimalarična stanica).

Značajan dio umjetnikovog nasljedstva ostavštine može se razgledati i u Drnišu.

U Gradskom muzeju Drniš su izložene Meštrovićeve skulpture i slike, na oltaru župne crkve Gospe od Ružarija postavljena je skulptura Gospe Petropoljke, a na javnim gradskim površinama postavljene su i skulptura Majka s djetetom, reljefi Sv. Roko i Orači, te Vrelo života.

Cilj ovih projekata je zaštita kulturne baštine drniškog kraja, te angažman mladih studenata u lokalnoj zajednici i neposredan kontakt, te razvijanje specifičnih znanja i vještina koja stječu nudeći vlastita rješenja kao odgovore na postavljena pitanja i probleme lokalne zajednice.

25. ožujak 2023 15:20