StoryEditorOCM
BaštinaKulturna baština

Vrijedna donacija Solarisa šibenskom Društvu Juraj Dalmatinac

28. lipnja 2018. - 14:00

Tvrtka Solaris d.d. i Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" potpisali su ugovor o suradnji kojim će Solaris kao jedan od sponzora s 90 tisuća kuna poduprijeti projekt "Informacijskog sustava kulturno povijesne cjeline Šibenika – Geonucleus.si". Riječ je o informacijskom sustavu unutar kojeg će svakoj građevini stare gradske jezgre biti pridružena odgovarajuća informacijska kartica s osnovnim konzervatorskim informacijama. Sustav će u obliku internetskog portala biti javno dostupan, te će se na taj način transparentno, brzo i precizno svim zainteresiranima ponuditi informaciju koja će olakšati održavanje objekata ili investiranje u staru gradsku jezgru.

- Naše procjene su da će ovaj projekt u konačnici koštati oko milijun kuna. Iako je to za nas jako velik novac, upornošću i zalaganjem do sada smo odradili više od trećine projekta. Napravili smo kompletnu tehničku specifikaciju za izradu informatičke aplikacije, u čiju ćemo izradu sada moći krenuti. Projekt financiramo isključivo prijavama na različite natječaje i donacijama tvrtki. Stoga zahvaljujem Solarisu, kao društveno odgovornoj i angažiranoj tvrtki koja je prepoznala projekt kao vrijedan i važan za očuvanje naše baštine- istaknuo je Nikola Grubić, predsjednik Društva.

U Solarisu, inače, prate rad Društva "Juraj Dalmatinac" od samih početaka i ranije su sudjelovali u realizaciji njegovih projekata. Projekt Geonucleus.si u Solarisu smatraju važnim naporom za očuvanje prostora stare gradske jezgre koji će doprinijeti sustavnom pristupu korištenju, restauraciji i obnovi jednog od osnovnih čimbenika atraktivnosti destinacije koja predstavlja kulturno bogatstvo Šibenika, ali i turistički potencijal. Kultura i kulturna baština, obrazlažu u šibenskoj hotelskoj kući, pridonose atraktivnosti turističke destinacije pa su prema tome često i preduvjet turističkog odabira. Svjetska turistička organizacija procjenjuje da kulturni turizam iznosi 37 posto svih turističkih putovanja, a potražnja raste 15 posto godišnje.

- Mediteranska autentičnost, kultura i brojne povijesne znamenitosti razlozi su zbog kojih naši mnogobrojni gosti odabiru upravo Šibenik kao destinaciju za svoj ljetni odmor. Rad na zaštiti i očuvanju stare gradske jezgre ovog prekrasnog grada naša je obaveza kao osjetljivog turističkog resursa koji baštinimo. Društvu Juraj Dalmatinac želimo puno uspjeha u radu te ovim doprinosom želimo široj zajednici ukazati na osjetljivost i važnost očuvanja šibenske stare gradske jezgre kao jednog od naših najvrjednijih spomenika-kaže Ivan Sarajlić, voditelj "Solarisovih" korporativnih komunikacija.

17. travanj 2024 01:07