StoryEditorOCM
BaštinaSanacija špiruna

Uređuje se najstariji dio šibenske tvrđave svetog Mihovila: smišlja se i plan kako ovaj do nedavno nezamijećeni dio učiniti dostupnim posjetiteljima

Piše šibenski.hr
26. siječnja 2022. - 17:48

Obnavlja se više od pet stoljeća star dio šibenske tvrđave sv. Mihovil. Počela je, naime, sanacija "špiruna" - utvrđenog položaja neposredno uz dvostruki bedem. A riječ je o najranijoj strukturi tvrđave koja je pouzdano korištena za vatreno oružje. Izgrađen je u posljednjim desetljećima 15. stoljeća, piše HTV

Kako bi čuvao sjeverni zid dvostrukog bedema - tada posljednju crtu obrane grada. A špirun na Mihovilu - tih desetak četvornih metara, ističu povjesničari, itekako je važan.

- Najstariji dio tvrđave sv. Mihovila posvećen vatrenom oružju kojeg možemo pouzdano datirati i tu se možemo nadovezati na najveću posebnost špiruna, a to su ti nizovi paralelnih otvora koji zapravo služe za jako rano vatreno oružje, rekao je voditelj Odjela za istraživanje i interpretaciju baštine Tvrđave kulture Šibenik Josip Pavić.

Ulaže se u njegovu sanaciju gotovo pola milijuna kuna. A prethodile su joj tri istraživačke kampanje. Skidat će se i nanovo zidati idućih mjeseci nestabilni dijelovi bedema. Uz nadzor konzervatora. Naglašava se - pri rekonstrukciji dvostrukih otvora upotrebljavat će se izvorni kamen.

- Koji je korišten u drugoj polovici 15. stoljeća kad je i zidan špirun te zida se samo s vapnenim mortom, to jest gašeno vapno i pijesak točno onako kako se originalno zidao špirun, naglasio je voditelj gradilišta Bruno Lasić za HTV

Sredinom 15. stoljeća tvrđava je bila dominanta obrambena točka grada sa stalnom posadom od četrdeset vojnika. U povijesnim zapisima stoji: bila je kvalitetno opremljena oružjem toga vremena. Inače, najstariji su joj dijelovi iz 10. stoljeća. Izgrađena na strmoj stijeni simbol je grada.

- Mjesto na kojem je nastao Šibenik. Najstariji zapravo arheološki nalazi na području naselja Šibenik su pronađeni upravo na tvrđavi. Tvrđava je još uvijek jedno neiscrpno vrelo povijesti koji zapravo stalno pokušavamo prezentirati posjetiteljima, poručio je Pavić.

Nekad perjanica obrane grada danas je globalno prepoznatljivo obilježje kulturnog Šibenika.

- I spoj mora i povijesti i kulturne baštine daju taj jedinstven doživljaj kojeg i glazbenici međunarodnih gabarita ne mogu svaki dan vidjeti, istaknuo je producent programa Tvrđave kulture Šibenik Andrija Bakula.

"Ušminkat" će se špirun do travnja! A već se smišlja plan kako ovaj, sve do nedavno nezamijećeni dio tvrđave, učiniti dostupnim posjetiteljima, piše HTV

19. travanj 2024 04:33