StoryEditorOCM
BaštinaČuvari baštine

Ulica je frekventna, a gotički portal u vrlo zapuštenom stanju. Više neće biti tako: Drušvo "Juraj Dalmatinac" i TZ Šibenik vraćaju mu stari sjaj

Piše Šibenski.hr
18. rujna 2023. - 15:37

Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ nastavlja sa svojim projektom obnove arhitektonskih detalja u gradskoj jezgri. Ovaj put riječ je o obnova portala u Ulici Ivana Pribislavića 4, priopćili su iz Društva. Uluca je vrlo frekventna i spaja Zagrebačku ulicu i Kalelargu, točnije trg ispored kavane Medulić.

Obnovu portala u financira Turistička zajednica grada Šibenika, a vrijednost radova je 5 574 eura.

Radovi će trajati 15 dana, a izvodit će ih konzervatorsko-restauratorski obrt PETRA VIVA iz Splita.

image
Društvo Juraj Dalmatinac/

-Gotički portal u Ulici Ivana Pribislavića br. 4 jedan je od lučnih portala izvedenih u vrijeme šibenske gotike. Osim lisnatih kapitela karakterizira ga motiv svijenog konopa koji krasi rubove dovratnika, nadvratnika, ali i lunete portala. Svijeni konop tipičan je i vrlo čest ukrasni detalj na gotičkim portalima Dalmacije. Konop u sredini horizontalnog praga kao i na vrhu luka ima sitne akantusove listiće što je tipično za gotičko razdoblje. Izgleda da je portal u svojem donjem dijelu rekomponiran, tj. prepravljan. Prepravljanje se u prvom redu odnosi na kapitele koji nemaju uobičajenu bazu izvedenu najčešće od jednog oblog profila. Inače, često portali ukrašeni konopom imaju takav ukras po rubu dovratnika i nadvratnika čineći tako pravokutan okvir. Ovdje je taj okvir presječen kapitelima pa postoji mogućnost da su kapiteli, koji su vjerojatno pripadali nekom drugom portalu, ovdje naknadno ubačeni. Nedorečenost je i kod konopa koji se spušta niz dovratnike. U pravilu takav ukras ima svoju malu bazu koja u ovom slučaju nedostaje na oba dovratnika. Portal je u zapuštenom stanju u vrlo frekventnoj ulici tik do trga s kavanom ‘Medulić‘ te nasuprot biskupskom muzejskom centru ‘Civitas sacra‘ pa bi se navedenim radovima to zapušteno stanje bitno popravilo - ističu iz Društva "Juraj Dalmatinac".

image
Društvo J. Dalmatianc/

Na portalu će se izvesti istražni radovi (traže se potencijalni oslici) u luneti portala, čišćenje kamena sitnim klesarskim alatima kao i čišćenje kamena laserom, završno toniranje i zaštita kamena.

20. rujan 2023 15:54