StoryEditorOCM
Baštinau suradnji s konzervatorima

U studenom kreće nova faza obnove šibenske Gradske vijećnice; Evo koji su radovi u planu

Piše Šibenski.hr
26. rujna 2022. - 10:23

Do završetka natječajnog roka na adresu šibenske gradske uprave pristigle su dvije ponude za treću fazu obnove Gradske vijećnice. Oba ponuđena iznosa se kreću oko 960 tisuća kuna s uključenim PDV-om, a ponuditelji su Polinom d.o.o. i Deltron d.o.o., oba iz Splita. Ponude je sada potrebno detaljno pregledati, a cjelokupna procedura za izbor najpovoljnijeg ponuditelja koji zadovoljava sve natječajne uvjete jest do maksimalno 90 dana. U gradskoj upravi vjeruju da bi taj rok mogli svesti na 30 dana.

U proteklim fazama se saniralo krovište koje je prokišnjavalo uslijed dotrajalosti dijelova konstrukcije i oštećenih crjepova. Posljedično su zidovi bili oštećeni vlagom, pa su i oni sanirani. Također je cijelo krovište toplinski izolirano kamenom vunom. Zbog nepostojanja ventilacije te starosti opreme za grijanje i hlađenje, isto nije funkcionalno pa je u potpunosti zamijenjeno uz ugradnju sustava za ventilaciju. Zamijenjen je dio elektroinstalacija na prvom katu i ugrađen sustav vatrodojave, sigurnosna rasvjeta i zaštita od udara groma. Garderoba, sanitarni čvor i pomoćna prostorija na katu je obnovljena i stavljena u funkciju. Stolarskim radovima je zamijenjena cijela višedijelna stakleno-drvene stijene duž prvog kata, a ukupne površine 125 m2.

‘U trećoj fazi imamo radove rušenja i demontaže poput otucanja žbuke, skidanja parketa, skidanja stolarije te njihova odvoza. Tu su zidarski radovi žbukanja zidova i zidarske obrade špala, podopolagački radovi stavljanja parketa i pripadajućih lajsni, bojadisarsko-ličilački radovi pripreme zidova, skidanja tapeta, krpanja, saniranja, gletanja i bojanje zidova i bojanja drvenog kazetiranog stropa, stolarski radovi saniranja oštećenih dijelova kazetiranog stropa, izrade ulaznih drvenih vrata, izrade unutarnje ostakljene stijene, izrade unutarnjih jednokrilnih i dvokrilnih vrata, te završetak širokog spektra elektro-instalterskih radova. U svemu ovome imamo veliku pomoć Angele Bujas, pročelnice Konzervatorskog odjela u Šibeniku.‘, kazao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Podsjetimo, prijavama na Pozive za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture, Grad Šibenik je za prve dvije faze obnove Gradske vijećnice dobio 750 tisuća kuna i sad mu je na raspolaganje stavljeno još 535 tisuća kuna.

„Fazni radovi duže traju i kompliciranija je procedura, no zato osvajamo sufinanciranje, odnosno manje opterećujemo gradski proračun i možemo raditi više projekata istovremeno. Kao dobar primjer faznih radova možemo uzeti Kuću umjetnosti Arsen gdje je cijela priča trajala pet godina, a na kraju smo dobili vrhunski rezultat uz preko pet milijuna kuna bespovratnih sredstava.“, pojasnio je Mileta.

Splitska firma Deltron d.o.o. je odradila prvu fazu obnove, a drniški Konsa d.o.o. drugu fazu, te je ukupni trošak bio 1,82 milijuna kuna. A početak radova na trećoj fazi se očekuje kroz studeni ove godine.

31. ožujak 2023 21:16