StoryEditorOCM
BaštinaStigla UNESCO-ova povelja

Tvrđava sv. Nikole osigurala ŠIbeniku svjetski status. Uz London, Berlin i Peking jedini  ima dva spomenika svjetske baštine

21. prosinca 2017. - 16:02

Dodjela UNESCO-ove povelje za tvrđavu sv. Nikole u šibenskom je teatru danas okupila brojne goste i uzvanike iz susjednog Zadra, talijanskog grada Peschiera del Grada te crnogorskog Kotora, predstavnike državne vlasti te javnog i političkog života Šibenika i županije.

Nakon što se jutros na tvrđavi sv. Nikole zavijorila UNESCO-ova zastava potvrđujući i na taj način činjenicu da je utvrda na ulazu u Kanala sv. Ante kao dio obrambenog sustava Republike Venecije 16. i 17. stoljeća, proglašena zaštićenom svjetskom kulturnom baštinom u srpnju u Krakovu na zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu, zajedno sa zadarskim zidinama, nekoliko talijanskih gradova i Kotorom iz Crne Gore.

Povelju je šibensko-kninskom županu Goranu Pauku i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek uručio pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin.

Šibenik je, podsjetio je Bandarin, uz London, Berlin i Peking jedini grad na svijetu koji ima dva spomenika kulture pod UNESCO-vom zaštitom. Nije krio zadivljenost prigodnom ceremonijom u kojoj su nekoliko pjesama izveli šibensko Kolo te klapa Bunari kao uspješni izvođači klapske a capella pjesme koja je također uvrštena na UNESCO-ov Popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Uvrštenje tvrđave nekog kulturnog dobra, pa tako i tvrđave sv. Nikole, na UNESCO-ovu listu nije samo ponos i čast, nego i obveza u čuvanju, obnovi i prezentiranju tog kulturnog blaga, istaknuli su u svom govoru i Bandarin i Obuljen Koržinek, a šibenski gradonačelnik Željko Burić prisjetio se kako je još prije 10 godina mislio da su obnova i uređenje, tada zapuštenih, marginaliziranih i devastiranih šibenskih tvrđava – čista utopija.

-A sada imamo to da smo u četiri godine obnovili dvije tvrđave, za počela je i obnova treće, a sv. Nikola dobio je UNESCO-ovu markicu. Uz našu katedralu sv. Jakova, Šibenik je sada grad s dvije UNESCO-ove markice, a imamo i dva nacionalna parka, poseban otok koji je turistička perjanica… Naša je budućnost u turističkom smislu svijetla – zaključio je Burić.

Uz zahvalu svima koji su sudjelovali višegodišnjem postupku i u pripremanju dokumentacije i evaluaciji, župan Goran Pauk podsjetio je kako je iz županijskog priračuna do sada izdvojeno 2 milijuna kuna za izradu dokumentacije i radove na tvrđavi.

 

16. travanj 2024 17:50