StoryEditorOCM
Baštinaspektakl u šibeniku

Turci u subotu ‘napadaju‘ tvrđavu sv. Ivana! Gradska straža rekonstruirat će povijesnu bitku za Krešimirov grad

Piše Šibenski.hr
7. rujna 2022. - 14:23

Prije točno 375 godina na Tvrđavi sv. Ivana odvila se odlučujuća bitka u kojoj su Šibenčani višestruko nadmoćnije osmanlijske osvajače, predvođene Husein pašom Tekelijom, nakon jednomjesečne opsade teško porazili.

U spomen na taj slavni povijesni događaj zbog kojeg su Tvrđave sv. Ivana i Barone izgrađene u samo dva mjeseca, u subotu, 10. rujna, na Tvrđavi sv. Ivana, Šibenska gradska straža uprizorit će "Opsadu Šibenika 1647.“, rekonstrukciju povijesne bitke za Šibenik.  Pomoći će im kolege iz hrvatskih povijesnih postrojbi, kao i oni iz Bosne i Hercegovine. Za podsjetiti je da je moćnu šibensku obranu vodio barun Christoph Martin von Degenfeld, po kojem Tvrđava Barone i nosi ime.

Program počinje u subotu, 10. rujna, u 17,30 sati na Poljani gdje će se povijesne postrojbe najprije postrojiti, pa će, nakon mačevanja, proći starom gradskom jezgrom i rivom, da bi na Tvrđavu sv. Ivana stigle u 19,15 sati.

Na najvećoj i najvišoj šibenskoj kopnenoj utvrdi građanima će se potom predstaviti viteške skupine, a slijedi prijava šibenskom knezu.

U 20,15 sati, plesna skupina Kontea izvest će srednjovjekovne plesove, a onda će, s početkom u 20,45 sati vatreni show prirediti Koprivnički mušketiri i haramije. U 21,15 sati na redu je uprizorenje ključne bitke i obrane Šibenika u Kandijskom ratu1647. godine. Nakon borbe, za glazbeni dio programa na pozornici sv. Ivana pobrinut će se šibenski bend Teke Yeke.

U programu,  uz Šibensku gradsku stražu, sudjeluju još Kliški uskoci, Vitezovi Vranski, Vitezovi kralja Zvonimira, Plesna skupina Kontea, Požeška građanska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Lička pukovnija, Vitezovi hercega Stjepana Kosače i Jajački vitezovi. Ukupno je to više od 70 sudionika povijesnih postrojbi.

- Ulaz na Tvrđavu sv. Ivana, 10. rujna, za Šibenčane i goste bit će slobodan od 18 sati. Zvijezda, odnosno južni dio Tvrđave bit će otvoren do 22 sata, dok će sjeverni dio, takozvana kliješta, na kojemu će se i odvijati čitav program, biti otvorena do 24 sata. Parking kod Tvrđave Barone bit će otvoren, dok prolaz vozilima prema Tvrđavi sv. Ivana neće biti moguć - najavio je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

"Opsadu Šibenika 1647.“ organiziraju Turistička zajednica grada Šibenika i Šibenska gradska straža uz potporu Grada Šibenika i Tvrđava kulture Šibenik.

22. rujan 2023 12:35