StoryEditorOCM
BaštinaAgilni aktivisti

Tijatovci odlučni: Ovaj brod neće završiti neslavno, moguće je da dobije i svoj dan u godini

11. prosinca 2018. - 12:28

Tri je milenijske fotografije Šime Strikoman snimio a da su vezane za brod "Tijat", a grupa "Tijat u srcu" dosad je organizirala već "sto" raznih događanja oko sad već legendarnog starog broda.

Kruna svega koncentrirala se ove jeseni: u listopadu je organizirana plovidba "Tijata" starim rutama do Skradina, pedeset godina poslije. Zatim, "Tijat" je predložen da bude uvršten u Registar kulturnih dobara RH i - dobitnik je Plave vrpce Vjesnika. Tako su jedan poznati fotograf i aktivist, i jedna agilna grupa aktivista, postigli ono što možda institucije ne bi nikad.

 

 

U ime svega toga, u ime nesumnjivih uspjeha na promidžbi jednog broda i njegove zaštite, dio grupe "Tijat u srcu" našao se u subotu na ručku, u skradinskom restoranu "Visovac". Upravo u Skradinu, u čast zadnje uspješne plovidbene akcije 50 godina od ukidanja redovne pruge "Tijata" od Šibenika do Skradina, članove "Tijata u srcu" u Visovcu, čiji su vlasnici odlično primili ideju i akciju, dočekao je jelovnik "a la Tijat": čokalice, skradinski rižot i skradinska torta. Uzgred su gledali videozapise s "Tijata" koje je pripremio Miroslav Milić, lijepo se podružili međusobno, i s direktorom TZ-a Skradina Damirom Nakićem, uz glazbu koju je pripremio Saša Jurat, i sam istaknuti "tijatovac".

Svakako, odabir Skradina za to druženje nije odabran slučajno.
- A rodila se i ideja da "Tijat" jednom godišnje dobije svoj dan - govori nam Šime Strikoman.

"Tijatovci" su, pak, oduševljeni za sve što njihova ljubav za taj brod čini i otvara:
-... A da nam je prije deset godina netko rekao da ćemo dogurati dovde u našim nastojanjima da se brod prepozna kao nešto posebno, kao živući spomenik, sigurno bismo odmahnuli rukom i nasmijali se... Ali, sad nam je broj ljudi koji daju ruku i potporu toliki da nas to ohrabruje. Uz pomoć manje velikih i velikih - jer malih nema kad je u pitanju "Tijat" - nastavit ćemo raditi, boriti se i sanjati!

 

 

Akcijaši "Tijata u srcu" bogme baš i nisu za smijeh i šalu!

Sjetimo se samo kako su u javnoj tišini završila mnoga "Tijatova" subraća. Neki u rezalištu, neki pretvoreni u jahte, ali svi izvan onoga što su zaslužili biti: spomenici.

Pored grupe "Tijat u srcu", "Tijat" - sada sasvim sigurno! - neće završiti neslavno!

27. travanj 2024 03:05