StoryEditorOCM
Baštinasiroče među tvrđavama

Tanajom zavladalo mrtvilo, stabla se osušila, cvijeće sparušilo... Preokret najavljen do kraja tjedna

Piše Marija Lončar
16. ožujka 2023. - 10:15
Na svečanom otvorenju obnovljene tvrđeve sv. Ivana sve je izgledalo bajno, međutim sreća nije dugo potrajalaNikša Stipaničev/Cropix

Tvrđava sv. Ivana, treća i najveća kopnena gradska utvrda obnovljena većim dijelom nepovratnim sredstvima iz europskih fondova, svečano otvorena u lipnju prošle godine nakon višegodišnje obnove i nekoliko puta prolongiranog završetka radova, do dana današnjeg nikako da uhvati korak s obližnjom Tvrđavom Barone i Sv. Mihovilom i zaživi u javnosti. Za dva i pol mjeseca navršit će se puna godina dana od kada je tvrđava obnovljena, ali očito još uvijek nije i revitalizirana, što je, vrijedi podsjetiti, također bila zadaća projekta.

Takvom se dojmu, naime, teško oteti čim se popnete na tvrđavu, jer gotovo punih 10 mjeseci tu se ništa ne događa, odnosno nema nikakvih sadržaja za širu javnost. Istina, u edukacijskom kampusu odvijali su se razni stručni skupovi, edukacije i konferencije, no to je tek djelić priče koja je svojedobno bila najavljivanja i koja je nagovještavala svakojake atrakcije i doživljaje, od vizualnih do gastronomskih, na prostoru cijele tvrđave.

image

Glavni ulaz kliješta Tvrđave sv. Ivana - ulaz je slobodan, a vrata stalno otvrena

Marija Lončar

Sve je to, međutim, izostalo, a ono po čemu je tvrđava postala poznata i zbog čega se najviše o njoj govorilo i pisalo u medijima u proteklo vrijeme brojna su stabla i mnoštvo svakojakog bilja koje nije uspjelo dugo preživjeti nakon otvorenja. Nitko svu silu te nesretne flore nije zalijevao, pa ju je vrelo ljetno sunce brzo spržilo, a hrpe novca potrošenog za stabla i nasade, koji, usput rečeno, više nitko ni ne spominje, odletjele su u vjetar!

image

Kućica pored ulaza još je uvijek prazna i neopremljena

Marija Lončar

Tvrđava sv. Ivana, netko je zgodno primijetio, kao da je siroče među gradskim tvrđavama i prepuštena samoj sebi. Svatko tko ju je poželio obići protekle jeseni i zime mogao je to obaviti tek polovično. Naime, na plato tvrđave, tzv. zvijezde ne može se popeti, jer su vrata stalno zaključana. Ulaz na kliješta slobodan je, a vrata uvijek otvorena, jer drugačije i ne može biti, budući da imaju smo jedno krilo. Tu vas nitko neće dočekati, upututi dalje ili dati vam kakvu informaciji, a prazan je i obližnji kiosk u kojem ne samo da nema zaposlenika nego nije ni opremljen. Uopće, tvrđava u svojoj pustoši ostavlja dojam kao da na njoj ni svi radovi nisu završeni, a taj osjećaj pojačava i prizor uz sjeverni bedem zvijezde. Tu se prije obnove nalazilo nogometno igralište, a sada taj prostor ima funkciju skladišta za kućice s Adventure i oveću količinu drvenih ograda.

image

Pustoš i ogoljene zelene površine bez stabala i ikakvog zelenila

Marija Lončar

Ipak, dojam je varljiv, uvjerava nas pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura koji je bio i voditelj projekta obnove i revitalizacije Sv. Ivana. Nema ni govora o tomu da na tvrđavi treba još nešto raditi. Sve predviđeno projektom je završeno, kaže Mišura. Preostaje još urediti pristupne putove, a taj će se posao, zahtjevan i skup, odvijati u trima fazama.

-U prvoj fazi predviđeno je uređenje pješačkog puta od Tvrđave Barone do Sv. Ivana te gospodarskog puta koji ide od trafostanice do sjevernog ulaza u tvrđavu, a potreban je za dostavu i opskrbu tvrđave. U tijeku je otkup zemljišta budući da su tu privatne parcele. Za to je iz gradskog proračuna osigurano 45 000 eura, a uređenje samog gospodarskog puta procijenjeno je na 80 000 eura. Taj bi posao trebao biti završen do početka sezone iduće godine – objašnjava Mišura te navodi kako će druga faza obuhvatiti uređenje šetnice i postavljanje rasvjete oko cijele tvrđave i njezinih bedema, a u trećoj, i najskupljoj, radit će se prometnica prema staroj kavi i parkiralište kako bi preko čvora Meterize do tvrđave mogli dolaziti i autobusi s organiziranim grupama. Da sve to bude gotovo Šibenčani i njihovi gosti morat će, prema Mišurinim riječima, pričekati još tri i pol godine.

image

Devastirna vrata koja vode prema budućem gospodarskom putu uskoro će biti popravljena

Marija Lončar

I dok na svijetlu budućnost treba čekati, u sadašnjosti Tvrđavu sv. Ivana jedva da i zaštitari čuvaju. Teško ih je vidjeti na kliještima, a tu su situaciju očito iskoristili pojedinci skloni vandalizmu i kojekavim nestašlucima. U pokušajima takvog bildanja nečijeg samopouzdanja stradale su drvene vratnice koja vode prema budućem gospodarskom putu. Oštećenje bi uskoro trebalo biti sanirano, najavljuje ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić, gradske ustanove koja gospodari šibenskim fortifikacijskim objektima, napominjući kako su ista vrata već jednom bila na meti vandala.

image


Tvrdjava Sv. Ivana, te stabla koja su osusena, a posadjena su prosle godine prije otvaranja tvrdjave.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Što se tiče "krnjih" vrata na glavnom ulazu u kliješta, ona trenutačno služe i kao gospodarski ulaz, objašnjava Barišić Bačelić. Zbog toga je drugo krilo skinuto kako bi vozila mogla proći kroz vrata. Kućica postavljena pored ulaza, u funkciji će, prema riječima Barišić Bačelić, biti ovisno o potrebi, odnosno onda kada bude potrebno kontrolirati ulaz prilikom posebnih događanja i naplate ulaza.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Počelo je i proljetno uređenje okoliša, ma koliko to pretenciozno zvučalo s obzirom na trenutačni izgled zemljanih površina na tvrđavi. Sasušena stabla su izvađena, a otužnu sliku predtstavljala je hrpa na kojoj je u jednom trenutku bilo više od 20 borova, česmine i čempresa.

image

Dan uoči svečanog otvaranja u lipnju prošle godine sve je izgledalo divno i krasno

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

-U planu je sadnja novih stabala te u dogovoru s krajobraznim arhitektom Matom Rupićem pripremamo realizaciju druge faze uređenja zelenih površina. Prije toga potrebno je osigurati najvažniji preduvjet - uvođenje sustava navodnjavanja. Nabava je provedena, ugovor je potpisan te je rok za završetak kompletnog sustava početak lipnja – nabraja Barišić Bačelić, premda nije jasno o kojoj je drugoj fazi riječ kada je prva neslavno propala i iza sebe ostavila golu zemlju, uništena stabla i brdo sasušenog cvijeća, grmlja i drugog bilja.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Mrtvilo koje je zavladalo tvrđavom vrlo brzo nakon njezina otvorenja skoro bi ipak trebalo biti prekinuto. Ističe to Barišić Bačelić opravdavajući dosadašnje stanje "racionalizacijom poslovanja i zimskim uvjetima u proteklim mjesecima".

-Tvrđava sv. Ivana bila je zatvorena za posjetitelje, osim za unaprijed najavljene organizirane skupine, dok su kliješta od otvaranja potpuno dostupna javnosti uz slobodan ulaz. Zvijezda Tvrđave sv. Ivana bit će ponovo otvorena za posjetitelje do kraja ovog tjedna. Ova je tvrđava veličinom, izgledom i mogućnostima različita od Sv. Mihovila i Baronea i s tim u skladu fokus je trenutačno na razvoju edukacijskog turizma u kampusu. Inače, tu je do sada ostvareno više od tisuću noćenja – pohvalila se Barišić Bačelić.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Što će se u drugim dijelovima tvrđave događati, kakvi programi odvijati i ugostiti, ravnateljica Tvrđave kulture nije otkrila tek je dodala kako se "intenzivno radi na planiranju, organizaciji i provedbi programa i suradnji s brojnim dionicima na nacionalnoj i razini EU."

Od travnja ulaz na Sv. Ivana – 10 eura

-Želimo istaknuti kako je u cijenu ulaznice prošlo ljeto bilo uključeno i stručno vodstvo, a svakako da će na Tvrđavi sv. Ivana biti još događanja namijenjenih široj javnosti. U tijeku je i izrada opsežnog signalizacijsko-interpretacijskog projekta na cijeloj površini tvrđave. Ulaz na Tvrđavu sv. Ivana, kao i Tvrđavu Barone, počet će se naplaćivati početkom travnja. Cijena ulaznice iznosi 10 eura – kazala je Barišić Bačelić.

U kampusu trenutno boravi 20 stranih studenata

Gorana Barišić Bačelić ističe kako u kampusu Tvrđave sv. Ivana trenutačno boravi dvadeset stranih studenata.

-Do kraja ovog mjeseca tamo će biti održano nekoliko konferencija, radionica i kongresa s posjetiteljima iz raznih europskih zemalja koji koriste i smještajni kapacitet, a upravo u Šibenik dolaze upoznati dobre primjere iz prakse korištenja kulturno-povijesne baštine.

image

Gorana Barišić Bačelić

Nikša Stipaničev/Cropix
18. travanj 2024 18:39