StoryEditorOCM
Baštinačuvari baštine

Studenti restaurirali vrijedne komadiće povijesti u centru Šibeniku, obnovljena još dva portala

Piše JOŠKO DADIĆ
28. listopada 2022. - 15:05

U okviru projekta "Juraj obnova" Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" obnovljena su dva portala – ulaz u Muzej grada Šibenika i portal lijevo od ulaza, a uredili su ih studenti Umjetničke akademije u Splitu (Odsjek konzervacije-restauracije) pod nadzorom Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi izvedeni su na oba portala u razdoblju od 3. do 14. listopada 2022. godine. Nakon montaže radne skele obavljena je fotodokumentacija zatečenog stanja te se započelo s čišćenjem površine kamena.

Izvedeni radovi

Na portalima su sanirane pukotine upotrebom vapnenog morta koji je toniran i teksturiran. Kalcitne naslage uklonjene su sa dovratnika i nadvratnika na oba portala mehaničkim metodama (ručnim alatima i abrazivom). Grbovi koji se nalaze na nadvratnicima su očišćeni u cijelosti ručnim alatima bez upotrebe abrazivnih metoda čišćenja.

image

Radovi su uspješno izvedeni

Siniša Štrkalj/Slobodna Dalmacija

Na ulaznom portalu Muzeja grada uklonjena je rekonstrukcija spoja loma nadvratnika koja je bila nestručno izvedena u poliesterskoj smoli te je rekonstruirana u vapneno-akrilnom mortu. Domodelirane su nedostajuće površine smjesom umjetnog kamena na bazi vapna koje su potom teksturirane i tonirane, svi neadekvatni mortovi u spojevima kamenih elemenata su uklonjeni i zamijenjeni. U dogovoru s nadležnim konzervatorom, lazurnim pigmentiranim premazom su naglašeni natpisi na nadvratnicima u cilju bolje čitljivosti. Na kraju radova obavljena je fotodokumentacija izvedenih radova izvjestio je Mate Pavin, restaurator-tehničar.

image

Portal nakon uređenja duga 23 mjeseca

Siniša Štrkalj/Slobodna Dalmacija

Ulaz u Muzej grada Šibenika

Ulazni portal Muzeja grada Šibenika ima natpis na jastučastoj profilaciji u gornjem dijelu vrata. Tu je ispisano "ANNO SALVTIS MDXCV" ("Godine spasenja 1595", prema prijevodu prof. Deane Karađole Radovčić) što ovaj portal stavlja u vrijeme šibenske renesanse. Tom razdoblju pripada tipična profilacija iznad vrata s karakterističnom kamenom okapnicom.

Neposredno ispod nje je jastučasta profilacija (freggio pulvinato) koja kruži portalom po sredini dovratnika i nadvratnika zajedno s rubnim profilom renesansnog stila. Na arhitravu je istaknut grb i inicijali, vjerojatno šibenskog kneza i kapetana koji je upravljao u vrijeme označeno na natpisu. U donjem dijelu portala je dijamantni vršak koji se kao ukrasni detalj kasnije često upotrebljava na dalmatinskim portalima 17. i 18. stoljeća – izveo je ugledni konzervator Ivo Šprljan, a o svemu je izvijestio Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".

 

25. travanj 2024 04:10