StoryEditorOCM
BaštinaUprizorenje bitke

Šibenčani se u petak na moru bore protiv Mlečana: Postrojavanje je na Poljani!

Piše Šibenski.hr
5. rujna 2024. - 15:37

Pomorska bitka iz 1378. godine, u kojoj će biti uprizorena borba Šibenčana protiv Mletačke Republike, održat će se u petak, 6. rujna s početkom u 21 sat. Bitka će se odviti na obali dr. Franje Tuđmana, ispred mula Krke, a u njoj sudjeluju dva velika drvena broda i jedna gajeta.

Borbu Šibenčana protiv Mletačke Republike izvest će Šibenska gradska straža i povijesne postrojbe. Postrojavanje je zakazano na Poljani u 19 sati, a potom će povijesne postrojbe Kalelargom krenuti prema obali.

Bitka za Šibenik 1378. godine odvila se u sklopu ratova Hrvatskog Kraljevstva s Mletačkom Republikom, ali i u sklopu Četvrtog mletačko-đenoveškog rata, znanog kao Rata za Chioggu.

Mlečani su snažnom flotom napali Šibenik, koji je bio dijelom Hrvatsko-ugarske države kojom je kraljevao Ludovik I. Anžuvinac. Flota s 36 galija predvođena admiralom Vettoreom Pisanijem uplovila je u šibensku luku, demonstrirajući silu te se dio borbi prenosi i na gradske ulice. Navodno je moćna plemićka šibenska obitelj Dragojević koja je skinula lance na ulazu u kanal sv. Ante i omogućila mletačkoj mornarici ulazak u šibensku luku.

No, usprkos blokadi i što su bili okruženi, Šibenčani, u kojem su se također uključili žene i djeca, su se usprotivili predaji uz riječi "Predaja nam treba biti nametnuta mačem, a ne riječima!". Mlečani su se zatim iskrcali pod gradskim zidinama te odlučili udariti u središte grada. Tako se najžešća bitka zbila na mjestu današnje katedrale, gdje su borbe kratko potrajale. Mletačke snage probile su šibensku obranu, srušile i zapalile grad, a Grad strahovito razorili.

U paleži koje su Mlečani napravili izgorjele su mnoge javne zgrade, cjelokupni gradski arhiv s najstarijim dokumentima te prvi povijesno poznati gradski statut. Preostale Šibenčane koji su se našli u gradu Mlečani su pobili. Spasio se tek dio Šibenčana koji se sakrio u tvrđavu sv. Mihovila, gdje se sklonio i šibenski biskup, kojeg su Mlečani također htjeli ubiti. No, Mlečani ju nisu uspjeli osvojiti do kraja bitke.

Uz Šibensku gradsku stražu, u pomorskoj bitci sudjelovat će Dubrovački trombunjeri, Kliški uskoci, Vitezovi vranski, Pukovnija grada Slunja, Gradska straža Bakar, Haramije i mušketiri Koprivnica koji će izvesti i vatreni spektakl, Frankopanska garda Ogulin te vitezovi herceg Stjepana Vukčića Kosače Stolac.

Za vrijeme događaja policija će regulirati pomorski promet u blizini uprizorenja bitke, dok će cestovni promet teći bez ograničenja, uz mogućnost regulacije prometa u slučaju potrebe.

 

14. rujan 2024 02:21