StoryEditorOCM
BaštinaNikola Grubić nepopravljivo zaljubljen u svoj grad

Šef "Jurja Dalmatinca" strepio nad svakim kadrom filma o 950 godina Šibenika

Piše Petar MIKULIČIN
NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
3. siječnja 2017. - 08:07

Nikola Grubić je, nema sumnje, zaslužio da bude prvi govornik u više nego zanimljivom filmu Zorana Budaka o 950 godina Šibenika. Predsjednik društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinaca" je, kažu, toliko strepio nad svakim kadrom filma o voljenom gradu da je znao i zadrijemati od umora na snimanju! No, podatak da se Grubić znao angažirati i više od pola dana na tom zahtjevnom poslu predstavlja tek zornu ilustraciju napora, što ga "jurjevci" ulažu već godinama. Od zamisli o revitalizaciji šibenskih tvrđava do aktualnih arhitektonskih i geodetskih snimanja ugroženih stambenih blokova u staroj gradskoj jezgri.

 

– To je, ruku na srcu, samo nastavak radova, započetih prije desetak godina, koji su prekinuti zbog financijskih teškoća. Sad je na molbu našeg društva pozitivno odgovorilo Ministarstvo kulture, točnije njegov Konzervatorski odjel. Dobili smo 200 tisuća kuna, što će biti dovoljno za potrebnu dokumentaciju o starim zgradama. Sve bi trebalo ići puno lakše nego prije, jer u snimanju upotrebljavamo 3D skener. Tako ćemo lakše, ako, ne daj bože, dođe do urušavanja, svaki, pa i najmanji kamen obnoviti u izvornom obliku – počeo je Nikola Grubić.

Nije teško zaključiti da se društvo "Juraj Dalmatinac" prihvatilo posla, koji može trajati desetljećima. Da svaki novi "zahvat" otkriva dodatnu potrebu zaštite više nego atraktivne stare šibenske gradske jezgre.
– Stara gradska jezgra nam je poput nove opsesije. Pogotovo, zbog osjećaja zadovoljstva da smo rješavanjem dokumentacije za tvrđavu svetog Ivana praktički završili svoj dio posla u obnovi tog silno vrijednog i važnog objekta. S posebnim smo guštom, uz pomoć Ministarstva kulture, obnovili portal na kući Jurja Dalmatinca podno tvrđave svetog Mihovila. Vjerujem da će nam pružiti ruku i kod zaštite reljefa sv. Frane. Katkad se čudim grintanjima na račun Ministarstva. Mi smo s ljudima, koji u Vladi brinu o kulturi, dosad imali gotovo besprijekorne odnose – istaknuo je predsjednik Društva Juraj Dalmatinac.

 

Nisu, međutim, u godini, koja je na izmaku, "jurjevci" bili okupirani isključivo zaštitom starina i toliko potrebnoj dokumentaciji za obnovu stare šibenske jezgre. Od siječnja do prosinca organizirano je bezbroj predavanja o povijesti grada, posebice o tvrđavama, gotičkom slikarstvu u Šibeniku…
– Predavanja su bila dobro posjećena. Kao najbolji znak da su Šibenčani jednako zainteresirani za prošlost i budućnost svog grada. Potrudili smo se da predaju zaista eminentni stručnjaci poput Zorana Roce, koji je sveučilišni profesor u Lisabonu. Već smo dogovorili i nove, značajne predavače. Posebno me raduje najavljeni dolazak splitskog Šibenčanina Joška Belamarića. Sukus ovogodišnjih predavanja našao se u našem godišnjaku "Juraj". A tu su i prilozi naših Šibenčana Ive Glavaša i Boška Knežića o šibenskim tvrđavama i odnosu Nikole Tomasea prema Šibeniku – otkrio je Grubić.


Film na DVD-u
– U dogovoru s HRT-om film o 950 godina Šibenik bit će plasiran u DVD-formatu. Vjerujem da će to biti najbolji poklon građanima Šibenika za veliku obljetnicu. Na to nas tjera i zanimanje Šibenčana u dijaspori. Imamo zahtjeve iz Australije, Amerike… I ne samo to. Sve veći je broj članova "Jurja Dalmatinca“. Već je došao do brojke petsto – otkriva Nikola Grubić.


Predsjednik - Funcut
Nije Nikola Grubić samo vrijedni predsjednik "Jurja Dalmatinca". On je i zagriženi Funcut. Tako je, primjerice, za Badnjak organizirao i veliku bakljadu šibenske navijačke skupine na Poljani.

20. travanj 2024 00:45