StoryEditorOCM
BaštinaBetina

Prestižna europska nagrada muzeju drvene brodogradnje; Priznanje će im biti uručeno u Parizu

21. svibnja 2019. - 14:39

Muzej betinske drvene brodogradnje je jedan od pobjednika ovogodišnje Europa Nostra nagrade koju dodjeljuje Europska komisija i Europa Nostra, vodeća europska baštinska organizacija. Riječ je o najprestižnijoj europskoj nagradi u tom području, a u ovogodišnjem natječaju prepoznato je po svojim impresivnim postignućima u zaštiti baštine, istraživanju, predanom radu i edukaciji, usavršavanju i podizanju svijesti 25 laureata iz 16 zemalja.

- Izuzetno smo ponosni što je naš Muzej prepoznat kao vrijedan čuvar i nositelj kulturne baštine našeg otoka i šireg područja. Smatramo da smo svojim radom uvelike pridonijeli prepoznatljivosti i promicanju betinske brodogradnje kao i cjelokupne maritimne kulture RH-ističu u Muzeju betinske drvene brodogradnje.

Muzejska ustanova posvećena pomorskoj baštini, podsjetimo, otvorena je u Betini prije četiri godine na inicijativu Udruge Betinska gajeta 1740, a uz financijsku potporu općine Tisno, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva kulture.

Muzejski stručni tim, zajedno s članovima Udruge, prikupio je predmete za zbirke i snimio kazivanja brodograditelja, jedriličara, povjesničara i lokalne zajednice. Muzejske zbirke su svjedoci velikodušnosti lokalnog stanovništva i njihove ljubavi prema baštini. Brojni prikupljeni predmeti su donacije, a mnogi muzejski tekstovi i video materijali uključuju Betinjane koji su rado podijelili svoje priče i iskustva.

Betinski muzej je i puno više od prikazanih zbirki. Zaposlenici Muzeja organiziraju i sudjeluju u folklornim prikazima, jedrenju i veslačkim regatama, radionicama, predavanjima i brojnim drugim kulturnim događanjima koja za cilj imaju brodograditeljsku tradiciju održati živom. Pri izboru najboljeg Muzeja u svojoj kategoriji za nagradu Europa Nostra to se zasigurno cijenilo. Prema navodima žirija, projekt osnažuje poimanje mora kao vitalne komponente europske baštine i jača veze zajednice s njom.

Također naglašava važnost svih aspekata pomorske kulture u svakodnevnom životu u regiji. Žiri je također cijenio održivost i zajedničko vlasništvo lokalnih dionika u projektu, navodeći kako je inicijativa projekta došla iz same zajednice i bila je u etapama razvijana od strane profesionalaca kako bi se zaštitila i prenosila pomorska kulturna tradicija. To je dovelo do stvaranja ekonomuzeja koji promovira ekološku svijest i održivo korištenje izvora u odnosu na povećani pritisak i izazove razvijajuće turističke industrije u regiji.

Uspjeh nastojanja betinskog Muzeja je vidljiv, smatraju europski stručnjaci. Mišljenja su kako je tradicija drvene brodogradnje očuvana s korisnicima koji neprekidno posjećuju Betinu u potrazi za visokokvalitetnim zanatstvom i to zahvaljujući velikom ugledu duž jadranske obale.

Veliki plus Betinjanima bila je i činjenica što se u lokalnim betinskim brodogradilištima mogu izgraditi ili popraviti gotovo sve vrste brodova. Žiri je zabilježio da projekt ima snažan poduzetnički element koji prepoznaje ekonomski potencijal lokalnih brodograditeljskih tradicija, kao odgovor na neodržive globalne trendove u brodograditeljstvu.

Pobjednici će biti nagrađeni na svečanoj dodjeli Nagrada europske baštine 29. listopada u Parizu tijekom Kongresa europske baštine.

24. travanj 2024 16:36